Szerző: Bodnár Ádám

2000. április 12. 20:54

i820 problémák: ki a hibás?

Az Intel i820 chipset a jövő nagy ígéretének számított -egészen a megjelenéséig. 4x AGP, 133 MHz FSB támogatás, elképesztő sebesség, mindent tud, amit egy chipsetnek ma tudnia kell. Egyetlen hátránya az volt, hogy a lapkakészletet méregdrága Rambus memóriához tervezték. Ám az Intel felmérve a piaci igényeket, és látva, hogy a Rambus memóriamodulok tömeges vásárlása a jelenlegi árak mellett még nem várható, elkészítette a chipset SDRAM-os változatát is. A kétféle RAM-típus (SDRAM, Rambus DRAM)kompatibilitását egy Memory Translator Hub nevű egységgel oldották meg. Sajnos a módszer nem vált be: az MTH nagyon lassúnak bizonyult, és több memóriamodul együttes használata esetén komoly kihívásokkal kellett szembenéznie a felhasználónak, ha működésre akarta bírni számítógépét. Az Intel ezután úgy döntött, hogy a chipsetet teljesen áttervezi és egy későbbi időpontban újra piacra dobja a javított változatát.

Nos, a legújabb hírek szerint az új változat SDRAM-kezelésével sincs minden rendben. Az Intel képviselői szerint a RAM-modulok gyártói a hibásak, ugyanis a modulokon található Serial Presence Detector chipet rosszul programozzák. Ez az egység a chipsetet (illetve a Memory Translator Hub-ot) látja el az SDRAM modul kiolvasásához nélkülözhetetlen adatokkal. Az Intel képviselője, Sunil Kumar elmondta: "Néhány gyártó nem is épített be SPD egységet, mások pedig rosszul programozták azt. Így amikor a Translator kiolvasná a memóriamodul típusáról szóló információkat, rossz adatokat kap, vagy egyáltalán nem kap adatot." Ám egy SDRAM-gyártó névtelenséget kérő képviselője szerint ha a RAM-modulok lennének a hibásak, más chipsetekkel is problémák lennének. Nos, a BX chipset nem használta az SPD lehetőségeit, ezért ezekben az alaplapokban zökkenőmentes az SDRAM-ok használata.

Elképzelhető, hogy az új i820 chipsetes alaplapok esetén egy egyszerű BIOS-frissítés is megoldhatja a fent leírt problémát. Ennek a jelentősége különösen akkor tűnik fontosnak, ha tudjuk, hogy az eddig eladott i820 alaplapok közel 80%-a SDRAM-os kivitelű volt, és csak 20%-ot szerelték RIMM foglalatokkal. [Ace's Hardware]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról