Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 12. 11:36

Comdex: itt vannak a Tablet PC-k

A Comdex kiállítás nyitónapján Bill Gates elmondta, hogy szerinte a gyengélkedő PC-piac ellenére az informatika legszebb napjai csak ezután következnek.

A Comdex kiállítás nyitónapján Bill Gates elmondta, hogy szerinte a gyengélkedő PC-piac ellenére az informatika legszebb napjai csak ezután következnek.

A Microsoft társalapítójának beszéde azonban igazából a Tablet PC-ről szólt. A redmondi vállalat már korábban is bemutatta elképzelését, az új formátumú számítógépet, a Comdexen azonban már számos gyártó -- például a Compaq, a Fujitsu, az Acer, az NEC és az Intel -- jelen volt saját készülékével.

A Tablet PC gyakorlatilag egy papírlap méretű, érintőképernyővel rendelkező számítógép, amely a tollvonásokat betűkké tudja alakítani. Gates viccesen megjegyezte, reméli, hogy legközelebbi előadásán a közönség már Tablet PC-kkel jegyzetel majd. A Microsoft várakozásai szerint jövőre már kereskedelmi forgalomban lesznek a gépek.


A Microsoft Tablet PC egyik prototípusa

A Comdexen kiállított Tablet PC-k külsőre eléggé eltértek egymástól: a gépek jelentős többsége kb. egy képernyővel rendelkező A/4-es mappára hasonlított, de voltak gyártók, amelyek inkább notebook-szerű, széthajtható, billentyűzettel is ellátott designnal rukkoltak elő. Ami közös ezekben a számítógépekben: a Microsoft Windows XP Tablet Edition operációs rendszer működtette őket.

A Tablet PC-vel kapcsolatban számos hivatalos bejelentése is tettek a gyártók. A Compaq és a Fujitsu bemutatta saját készülékeit, a grafikus chipeket gyártó ATI pedig bejelentette Tabletvision nevű technológiáját, amely lehetővé teszi a kép elforgatását. Ennek segítségével a Tablet PC-k képét álló vagy fekvő helyzetben is nézhetjük, attól függően, mi van a képernyőn.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról