Szerző: Vörös Péter

2001. november 9. 12:53

Amint az várható volt, a Palm több cégre fog szétválni a közeljövőben

[CNET] A Palm már korábban bejelentette, hogy leányvállalatot fog létrehozni az operációs rendszer részlegéből, csütörtökön pedig azt közölte a vállalat, hogy jövőre több önálló cégre fog szétválni.

[CNET] A Palm már korábban bejelentette, hogy leányvállalatot fog létrehozni az operációs rendszer részlegéből, csütörtökön pedig azt közölte a vállalat, hogy jövőre több önálló cégre fog szétválni.

Eric Benhamou, megbízott elnök-vezérigazgató a CNET News.com-nak csütörtökön elmondta, hogy a "külső szétválás jövőre várható". A bejelentés nem sokkal azután történt, hogy Carl Yankowski lemondott a elnök-vezérigazgatói posztról.

Benhamou elmondta, hogy a külső szétválás több formában is történhet: tőzsdei bevezetés, harmadik fél általi befektetés és a részvényeseknek történő átadás. Benhamou nem közölte, hogy milyen sokáig fog eltartani a külső szétválás elérése, de annyit elmondott, hogy a cég a folyamatot január elején fogja elindítani.

"Bármelyik forgatókönyv elképzelhető [...] nem kívánok spekulálni. Lehetséges, hogy a piac erősödik és népszerűbb megoldás lesz a tőzsdei bevezetés. De más lehetőségeink is vannak" -- mondta Benhamou, aki szerint az elgondolás lényege az, hogy a céget több független cégre választják szét, külön befektetőkkel és részvényjegyzéssel.

A cég már korábban bejelentette, hogy az operációs rendszer részleget a Palm száz százalékos leányvállalatává alakítják át ez év végére. Benhamou szerint ez a lépés a terveknek megfelelően halad.

Benhamou elmondta még, hogy a különálló vállalatokra való szétválás azoknak a lépéseknek egyike, amelyet az igazgatótanács tett azon problémák megszüntetésére, amelyekkel a Palm az év elején szembesült. Benhamou megértette azt, hogy a kívülállók gyorsabb lépésekre számítottak, de elmondta, hogy az igazgatótanács a kimért megközelítés híve maradt és úgy döntött, hogy átszervezi a vállalatot és megerősíti a felsővezetést olyan szakemberekkel, mint David Nagel és az ex-gatewayes Todd Bradley.

Benhamou szerint a lépések eredményeként eljött az idő arra, hogy egy olyan elnök-vezérigazgatót találjanak, aki a hardver üzletágra koncentrál. Részben ezért is érett meg az idő Yankowski lemondására.

Nagelt ez év elején vették fel az operációs rendszer részleg vezetésére. Nagyvonalú fizetésének része az az opció, hogy megveheti a majdan önállósítandó Palm OS üzletág 6,5%-át, ezenkívül Nagel a Palm igazgatótanácsának tagja lett, jelentős mennyiségű Palm részvényhez jutott, 620 ezer $-os az évi fizetése és kapott még 200 ezer $ felvételi jutalmat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról