Szerző: bzd

2000. április 12. 20:08

Celeron-II Vs. Coppermine

A HardOCP-nek már sikerült szereznie egy 533-as Celeron II-t, így rögvest utána is jártak a nagy kérdésnek: mit tud a proci, nagyobbik testvéréhez, a Coppermine-hoz képest? A két proci gyakorlatilag csak abban tér el egymástól, hogy a Celeron II-ben csak 128kbyte L2 cache van és 66MHz-es frontbuszt használ, míg a Coppermine-ban 256kbyte L2 van és változattól függően 100, vagy 133MHz a külső frekvencia. Tulajdonképpen mindkét proci ugyanazon a gyártósoron készül, csak a Celeronból "kiégetik" a 256kbyte cache felét. A rend kedvéért mindkét proci 800MHz-en üzemelt, a 600-as CuMi 6*133-on ment, a Celeron pedig 8*100-on, tehát az új Celeronok is hűek maradtak tuningbarátságukhoz. A szintetikus tesztek alatt (Sisoft Sandra CPU teszt) szinte egyformán teljesít a két CPU, Quake III alatt már mutatkozik 15-20% előny a CuMi javára, a nagyobb cache miatt. Hozzátenném, hogy itt bőven 100fps feletti értékekről van szó, tehát már tényleg nem látni különbséget, és a Celeron II-nek az ár/teljesítmény aránya is kitűnő, főleg a jó tunigolhatóság miatt. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a Celeron II egy kiváló processzor, amit mind az "átlagos" felhasználók, mind az overclocker-ek kedvelni fognak. Kérdés, hogy az AMD Spitfire mit nyújt majd az új Celeron ellen, és hogy egyáltalán lehet-e majd érdemben tuningolni.
[A teszt]
A teszttel kapcsolatban csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy ha minden jól megy, egy, maximum 2 hét múlva mi is tesztelhetjük a még egyelőre csak Japánban kapható CPU-t!

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.