Szerző: Vörös Péter

2001. október 30. 05:45

A Samsung Electronics a világ második legnagyobb félvezetőgyártója kíván lenni 2005-re

[Reuters, Yahoo Finance] A dél-koreai Samsung Electronics, a világ negyedik legnagyobb félvezetőgyártója hétfőn kijelentette, hogy 2005 végére a cég a második legnagyobb félvezetőgyártó szeretne lenni és a globális memóriachip-piac 30%-át kívánja elérni. A Samsung már jelenleg is a világ legnagyobb memóriachip-gyártója, jelenleg a gyártott chipek 40%-át a termelési költség alatt értékesíti, ami jól tükrözi a globális chippiac rekordméretű visszaesését.

[Reuters, Yahoo Finance] A dél-koreai Samsung Electronics, a világ negyedik legnagyobb félvezetőgyártója hétfőn kijelentette, hogy 2005 végére a cég a második legnagyobb félvezetőgyártó szeretne lenni és a globális memóriachip-piac 30%-át kívánja elérni. A Samsung már jelenleg is a világ legnagyobb memóriachip-gyártója, jelenleg a gyártott chipek 40%-át a termelési költség alatt értékesíti, ami jól tükrözi a globális chippiac rekordméretű visszaesését.

A Samsung Electronics az eredmények javulását elsősorban a nem-PC szektorok (pl. fogyasztói elektronika és hálózat rendszerek) növekedésétől reméli. Hwang Chang-gyu a cég memóriachip divíziójának elnöke elmondta, hogy eddig főként a számítógép szektor volt a félvezetőipar fő motorja, s mivel most a PC szektor erős visszaesésen megy keresztül, ezt a félvezetőipar is igencsak megérzi. Hwang szerint a fogyasztói elektronikai, a telekommunikációs és a digitális média szektorok növekedése segíthet a félvezetőiparnak.

A Samsung az utóbbi időben valamelyest csökkentette a DRAM chipek termelését és növelte a nem-DRAM chipek (pl. flash memória chipek, SRAM -- ezeket főként mobiltelefonokban ill. hálózati szerverekben használják) termelését. Hwang elmondta, hogy az SRAM ill. flash memória chipek termelése a memóriachip-gyártás 50%-át fogja adni 2005-re, míg a közönséges DRAM részaránya 25%-ra fog csökkenni.

A Samsung azt is kijelentette, hogy 2005-ben várhatóan 20 milliárd $ értékben fog eladni memóriachipeket, ez vélhetően 30%-os piaci részesedést fog jelenteni, szemben a tavalyi 17%-kal.

Az elemzők szerint a 30%-os célkitűzés elérhetőnek tűnik, de a kitűzött forgalom már kevésbé. Simon Woo, a Hyundai Securities egyik chip elemzője szerint jelenleg a memóriapiac forgalma 20-30 milliárd $ között van, így a 20 milliárd $-os forgalom és 30%-os piaci részesedés kissé túl optimista előrejelzésnek tűnik. Woo szerint a piac nem fog ilyen ugrásszerűen nőni 2005-ig, és túl sok előre kiszámíthatlan tényezőt kell figyelembe venni.

A Gartner Dataquest piackutató cég szerint az idén 67%-kal csökken a globális DRAM chippiac, míg jövőre további 19%-os visszaesés várható. Hwang szerint a Samsung készen áll a 12"-es (300 mm-es) átmérőjű ostyák tömeges gyártására és a 0,12 mikronos csíkszélességű technológia bevezetésére -- ami azt jelenti, hogy jelentősen lehet csökkenteni a termelési költségeket és növelni a hatékonyságot. Hwang azt is hozzátette, hogy az alacsonyabb költségek éppen akkor fognak jelentkezni, amikor amúgy is várható az árak helyreállása, 2002 vége felé. Jelenleg a Samsung a legtöbb chipet a 0,15 mikronos csíkszélességű technológiával gyártja.

A Samsung szerint a chipkereslet lassan kezd javulni, főként a számítógépgyártóknak köszönhetően. Az SDRAM termékek mellett egyre jelentősebb szerephez jut a dél-koreai cég kínálatában a DDR DRAM és a Rambus DRAM, mondta Hwang. Ezeknél a termékeknél az árak és a kereslet is jóval magasabb, mint az SDRAM esetében. Hwang azt is hozzátette, hogy a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows XP-nek a megjelenése is jót tesz a memóriachip-keresletnek.

Hwang szerint a Windows XP-hez 256 Mbites chipek kellenek, márpedig ez növelheti a cég forgalmát, mivel a Samsung termelésének nagyobb részét adják ezek a chipek, mint pl. a nagy rivális Micron Technologiesnél.

A Samsung megerősítette azt a korábbi állásfoglalást, miszerint a céget nem érdekli a Toshiba memóriachip üzletágával történő egyesülés. A Toshiba a világ hatodik legnagyobb DRAM-gyártója és az első számú flash memóriachip gyártó -- a japán cég vevőt keres a DRAM divíziójára, de a hírek szerint az esetleges egyesülésnek nem része a flash memóriachip részleg.

Chu Woo-sik, a Samsung befektetési divíziójának alelnöke a találgatásokhoz azt is hozzáfűzte, hogy a Samsung már eddig is piacvezető a NAND flash memóriachipek piacán -- ha ezt egyesítenék a Toshiba hasonló részlegével, akkor szinte teljes egészében a kezükben lenne a flash memóriachip piac, amiből várhatóan több negatívum, mint szinergiai előny származna, nem is beszélve a dolog antitröszt vetületéről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról