:

Szerző: Bőle György

2001. október 19. 06:51

Webszerverek operációs rendszereit felderítő kereső az isz.hu-n: górcső alatt a hazai webszerver-piac

Új szolgáltatásként mától megkezdi -- egyelőre kísérleti -- működését a webszerverek operációs rendszereit felfedő kereső az isz.hu -n.

Új szolgáltatásként mától megkezdi -- egyelőre kísérleti -- működését a webszerverek operációs rendszereit felfedő kereső az isz.hu-n.

A Netcraft 1995 óta gyűjti az adatokat a világhálón üzemelő webszerverekről. Magyarországon az elsőség a Sense/Net Consultingot illeti, 2000 áprilisa és novembere között többször felmérte a hazai szerverállományt, s részletes elemzésben számolt be az összegzés tapasztalatairól.

Mától az internetszolgáltatók és szolgáltatások információs oldalán a már ismert domainkereső mellett egy szerverkereső is helyt kapott. A fejlesztés során több mint százhúszezer host közel ötvenezer IP címe alapján készült egy kezdő statisztika, mely a további keresésekkel folyamatosan bővül majd. A hatalmas adatbázis teljes frissülésére -- kisebb szakaszokban -- hozzávetőleg ötven naponként kerül sor. Az eredményekből később havi összesítések is készülnek majd, s az egyes felsőszintű domainekből sejthető földrajzi megoszlás is nyomon követhető lesz.

A szerverkereső elsősorban a szerverek operációs rendszereit gyártó-fejlesztő vállalkozások piaci részesedésének meghatározásához nyújthat segítséget, valamint a statisztikák elkészítéséhez szükséges időszak elteltével akár havi bontásban is megfigyelhető lesz a piaci térnyerés -- vagy éppen piacvesztés -- alakulása. A szakemberek számára sokatmondó lehet továbbá a szoftverek verziószáma is: az üzemeltetők mennyire követik naprakészen a fejlesztések szédítő ütemét.

A szerverkereső fejlesztését a BIG FISH Internet szakemberei végezték, a statisztikák alapján készült publikációk közlésének elsődleges helye pedig a HWSW lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.