Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 17. 16:56

A Compaq bemutatta az AlphaServer ES45-öt, az ágazat legnagyobb teljesítményű középkategóriás szerverét

[Mmd] A 64 bites

[Mmd] A 64 bites számítástechnika terén elért vezető szerepét tíz éve töretlenül őrző Compaq Computer Corporation a mai napon jelentette be az ágazat legnagyobb teljesítményű középkategóriás szerverét, az AlphaServer ES45 rendszert.

Az új AlphaServer ES45 egy-négy darab 1 GHz-es, 64 bites Alpha processzorral és háromféle operációs rendszerrel (Tru64 UNIX /TruCluster Servers, OpenVMS vagy Linux) rendelhető meg. A középkategóriás versenytársak teljesítményét mind ipari szabványos, mind pedig kereskedelmi benchmark teszteken felülmúló ES45 kategóriájának egyetlen 64 bites, 1 GHz-es processzorral működő szervere.

Az AlphaServer ES45 mellett a vállalat bemutatta az egységes szoftverképpel rendelkező, ES45-alapú, jól méretezhető AlphaServer SC45 szuperszámítógép-modellt is, továbbá Tru64 UNIX-ot futtató AlphaServer ES45 és Oracle9i Real Application Clusters megoldásokra épülő, új hitelesített konfigurációk kidolgozásáról is beszámolt.

"Az új rendszerek kifejlesztése és gyors bevezetése hűen érzékelteti, miként biztosítja a Compaq az ágazat legátfogóbb informatikai megoldásait a fejlett, valós időben működő nagyvállalati környezetek számára" - nyilatkozta Howard Elias, a Compaq Business Critical Solutions Group vezető elnökhelyettese és ügyvezető igazgatója. "Kiemelt figyelmet fordítunk napjaink piaci kihívásaira, és amint azt számos ügyfél és partner tapasztalata is visszaigazolja, platformjaink és megoldásaink - köztük az ES45 is - értékes versenyelőnyhöz juttatják felhasználóikat."

Az új AlphaServer rendszer első megrendelői között található Pittsburgh Supercomputing Center 760 db, több mint 3000 Alpha processzort tartalmazó ES45 szerverből kialakított SC45 rendszert használ a világ legnagyobb, nem katonai célú szuperszámítógépében.

"Az AlphaServer SC45 megnövelt sávszélessége és memóriahozzáférési sebessége nagy mértékben hozzájárult a kiváló benchmark-eredményekhez. Ezek az adatok győztek meg minket véglegesen arról, hogy valóban ez a szükségleteinknek leginkább megfelelő rendszer" - jelentette ki Michael Levine, a Pittsburgh Supercomputing Center tudományos igazgatója. "A rendszer által megtestesített új kutatási képesség számos bonyolult probléma megoldásához visz közelebb minket. Bár a technika elsődleges haszonélvezői kétségtelenül a tudományos kutatók, az eredmények ma még kiszámíthatatlan gyakorlati jelentőségre tehetnek szert a mindennapi életben is."

"A Compaq a továbbiakban is arra törekszik, hogy az elérhető legmagasabb teljesítményt a lehető legkedvezőbb árral párosítsa ügyfelei számára" - mondta Rich Marcello, a Compaq High Performance Systems divíziójának elnökhelyettese és ügyvezető igazgatója. "A rendszerek első felhasználóitól érkező pozitív visszajelzések is egyértelműen bizonyítják, hogy piacvezető teljesítményszintet nyújtó megoldásaink a legnagyobb elvárásokat támasztó alkalmazásokkal is zökkenőmentesen képesek együttműködni."

A magas rendelkezésre állási és teljesítményszintű, bizonyítottan jól méretezhető, Tru64 UNIX- valamint OpenVMS-alapú fürtözést is támogató AlphaServer ES45 rendszert elsősorban a nagy teljesítményű műszaki számítástechnika, a távközlés, az e-business és az egészségügy területén tevékenykedő felhasználóknak szánják.

Az AlphaServer ES45 már számos ipari szabványos és kereskedelmi benchmark-teszten bizonyította piacvezető teljesítményét. Az ipari szabványos SPECint_rate2000 integer benchmarkon alapuló vizsgálat során például a négyprocesszoros ES45 ötven-hetvenöt százalékkal, a lebegőpontos teljesítményt értékelő SPECfp_rate2000 szerint pedig több mint 100 százalékkal nagyobb sebességet nyújtott versenytársainál. Az egyprocesszoros lebegőpontos teljesítmény mérésére szolgáló SPECfp2000 benchmark-teszten az 1 GHz-es, 64 bites Alpha processzorral működő ES45 több mint kétszer olyan gyorsnak bizonyult, mint középkategóriás versenytársai.

Az ES45 rendszerek egy-négy darab 1 GHz-es Alpha processzorral, 32 GB-os memóriával, 8 GB/másodperc adatátviteli sebességet nyújtó sávszélességgel, és 1,85 GB/másodperc adatátviteli sebességet biztosító I/O sávszélességgel rendelkeznek.

"A SAS Institute nemrég bevezetett IntelliVisitor ASP-szolgáltatása adatbányászati technika alkalmazásával segíti elő az online kiskereskedők nyereségességének növelését. A memóriahozzáférési sebesség kritikus fontosságú számunkra. Hatalmas adatmennyiséget dolgozunk fel naponta a legújabb adatbányászati módszerek segítségével. Az AlphaServer ES45 nagyobb I/O sávszélessége gyakoribb adatismétlést tesz lehetővé, ezáltal emeli az ügyfeleinknek készített jelentések színvonalát" - fejtette ki Richard Roach, a SAS Institute ASP-piacfejlesztésért felelős igazgatója.

Fürtözött konfigurációban a Tru64 UNIX vagy OpenVMS operációs rendszert futtató ES45 megoldások 99,999 százalékos garantált rendelkezésre állást biztosítanak a kritikus fontosságú (business-critical) alkalmazásokhoz. Az AlphaServer ES45 már most is kapható, induló kiskereskedelmi ára 58 000 USA dollár.

Az AlphaServer SC45 szuperszámítógép a számításigényes kutatási projektek szükségleteinek is megfelelő, másodpercenként több billió [1012] művelet végrehajtására képes, processzorok ezreit tartalmazó rendszerré méretezhető. Az egységes szoftverképüknek köszönhetően rendkívül egyszerűen kezelhető és menedzselhető SC45 rendszerek a Tru64 UNIX operációs rendszert futtatják.

A Pittsburgh Supercomputing Center mellett az Európa legnagyobb szuperszámítógépét üzemeltető Francia Atomenergia Ügynökség, valamint az Ausztrália legnagyobb egyetemi szuperkomputerével dolgozó Australian Partnership for Advanced Computing is ES45-alapú rendszereket használ. Az alapkiépítésben 16 Alpha processzort és 16 GB memóriát tartalmazó AlphaServer SC45 már most is kapható, induló kiskereskedelmi ára 899 000 USA dollár.

A Compaq arról is beszámolt, hogy Oracle9i Real Application Clusters megoldáshoz hitelesített, új konfigurációkat dolgozott ki Tru64 UNIX-alapú AlphaServer ES45 rendszereihez. Az előhangolt, előtelepített és terhelés szempontjából teljes körűen tesztelt, hitelesített konfigurációk piaci bevezetése 2001. novemberében várható.

"A Compaq új, hitelesített konfigurációval ellátott ES45 rendszerein futó Oracle9i Real Application Clusters megoldások lenyűgöző méretezhetőséget és rendelkezésre állást biztosítanak felhasználóik számára" - jelentette ki Juan Jones, az Oracle Systems Platform divíziójának elnökhelyettese. "Hitelesített konfigurációink - a Compaq és az Oracle integrált megoldásaira épülő számítógépes környezet szabványosítása révén - az egyszerűbb működés mellett költségcsökkentési és termelékenységnövelési lehetőségeket is kínálnak."

Egyedülálló "9 Days Program" kezdeményezése keretében a Compaq a megrendeléstől számított kilenc napon belül vállalja az Oracle9i Real Application Clusters megoldásra hitelesített konfigurációk telepítését ügyfelei telephelyén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról