Szerző: Vörös Péter

2001. október 17. 11:15

Az Apple felújította az iBook és a Titanium PowerBook notebook termékcsaládokat

[CNET] A várakozásoknak megfelelően kedden az Apple felfrissítette az iBook ill. Titanium PowerBook termékcsaládokat. A jelentősebb frissítés a professzionális Titanium PowerBook termékcsaládot érinti, az újdonságok röviden: gigabit Ethernet lehetőség, két modellnél teljesen integrált drót nélküli hálózati funkciók, max. 667 MHz-es processzor, max. 48 GB HDD. A fogyasztói piacra kihegyezett iBook frissítése ennél szerényebb volt (erről ld. korábbi hírünket ).

[CNET] A várakozásoknak megfelelően kedden az Apple felfrissítette az iBook ill. Titanium PowerBook termékcsaládokat. A jelentősebb frissítés a professzionális Titanium PowerBook termékcsaládot érinti, az újdonságok röviden: gigabit Ethernet lehetőség, két modellnél teljesen integrált drót nélküli hálózati funkciók, max. 667 MHz-es processzor, max. 48 GB HDD. A fogyasztói piacra kihegyezett iBook frissítése ennél szerényebb volt (erről ld. korábbi hírünket).

A cég általában valamilyen Mac eseményre vár a jelentősebb frissítésekkel, ezért is üdvözölhető a váltás, egy nappal a cég negyedéves eredményeinek bejelentése előttre időzítve a lépést. Stephen Baker, az NPD Intelect egyik elemzője szerint jó, hogy a cég végre gyorsabban dobja piacra új termékeit -- akkor, amikor azt a kereslet diktálja, és nem megvárva egy maces kiállítást.

Az Apple Store bolt egyik mostani akciója azt kínálja, hogy a közepes és csúcskategóriájú modellekben a cég ingyen megkétszerezi a 256 MB RAM-ot -- ez az akció azonban kereskedőkön keresztül nem érvényes.

További változtatások: az Apple két modellnél megnövelte a rendszerbusz sebességét 100 MHz-ről 133 MHz-re, a videovezérlő memóriája 8 MB-ról 16 MB-ra nőtt, 2x-es AGP helyett immár 4x-es AGP-t kínál a cég, és a 10/100 Mbps hálózati sávszélesség 1 Gbps-re nőtt. Az Apple volt az első olyan számítógépgyártó cég, amely standard tartozékként árulta a gigabit Ethernet kártyát a Power Mac G4 gépekben.

A gigabit Ethernet hozzáadása a professzionális laptopokba újra feljebb emeli a lécet, és fontos lehet egyes oktatási piacokon is, ahol az Internet2 és a gyorsabb hálózati felhasználáshoz szükség van a nagyobb sávszélességre.

A mostani változtatások révén a PowerBook egyre inkább optimális lehetőség lehet a vállalati ügyfelek számára is. Ezt segítheti az is, hogy a Mac OS X 10.1 operációs rendszer jobb kompatibilitást ígér más rendszerekkel, mint pl. Unix, Windows NT 4 és 2000. Logikus tehát az, hogy a cég ezeket a tulajdonságokat kiegészítette a gigabit Ethernet lehetőséggel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról