Szerző: Ady Krisztián

2001. október 14. 16:57

Megjelentek az első Bluetooth technológiával működő videokamerák -- Panasonic NV-MX8 és NV-MX2

[Mmd] A Bluetooth technológiára épülő NV-MX8 és NV-MX2 digitális videokamerák soha nem látott kényelmet nyújtanak azzal, hogy drótnélküli kapcsolattal játszhatók át róluk a képek PC-re. A

[Mmd] A Bluetooth technológiára épülő NV-MX8 és NV-MX2 digitális videokamerák soha nem látott kényelmet nyújtanak azzal, hogy drótnélküli kapcsolattal játszhatók át róluk a képek PC-re. A Panasonic alkalmazza elsőként ezt az innovatív technológiát videokamerákban.

Az NV-MX8 videokamera ezenkívül "video sports" tulajdonsággal is rendelkezik, amely lehetővé teszi az MPEG4 formátumú felvételek készítését és azok e-mailként vagy mellékletként történő közvetlen elküldését interneten keresztül. Ez a készülék SD hangfelvevőként is használható. Nagyfokú funkcionalitása mellett mindkét készülék kiváló videokamera is, hiszen Leica Dicomar lencsével, megapixeles CCD-vel, 530 soros felbontással és továbbfejlesztett optikai képstabilizátoral rendelkezik.

A híres kameragyártóval közösen kifejlesztett nagyteljesítményű Leica lencse tízszeres optikai zoomolást és százszoros képnagyítást tesz lehetővé. Az 1.020.000 képpontos, megapixeles chippel tűéles a szalagra felvett kép. A színkeresővel és 3 inches LCD monitorral rendelkező NV-MX8 és a 2,5 inches LCD monitorral rendelkező NV-MX2 egyaránt optimális nézetet és kényelmes video- és képmegtekintést biztosít az operatőrök számára. A beépített vakut tartalmazó NV-MX8-cal még a legrosszabb megvilágítás mellett is jó felvételek készíthetők. Ráadásul a praktikus illesztékek csatlakoztatása érdekében egy intelligens tartozék-terminállal is rendelkezik.

A videokamerák 11 digitális képhatást -- egyebek közt "gain-up"-ot, sztroboszkópot, mozaikot, szolarizációt, nyomkövetést és keverést -- is kínálnak a kreatív felvételek készítéséhez. Visszajátszáskor speciális effektusokat is létre lehet hozni, például a többképes funkcióval 9 kép jeleníthető meg egyszerre a képernyőn, "kép a képben" nézetben pedig állóképet is ki lehet vetíteni a felvételre.

A progresszív photoshot funkcióval kitűnő minőségű állóképek készíthetők: az NV-MX8 maximális felbontása 1.230.000 pixel (1280x960). A felvételeket az innovatív SD-kártyára lehet elmenteni, amely a jövő "áthidaló eszközeként" a legmagasabb szintű kompatibilitást kínálja. Az NV-MX8 tartozékaként adott 8 MB-os SD-kártya segítségével a gép akár diktafonként is használható. A felvételek további feldolgozása számítógépen is történhet. Az NV-MX8-cal tömörített MPEG formátumban is fel lehet venni video-pillanatképeket. A kis fájlméret miatt a sorozatok közvetlenül feltehetők egy honlapra, illetve e-mailben elküldhetők.

A világszínvonalú "bluetooth" technológia lehetővé teszi a (VGA formátumú) állóképek szalagról vagy a tárkártyáról történő egyszerű átvitelét. A 2.45 GHz-es sávszélességben 1 megabit per másodperc átviteli sebességgel rádióhullámok viszik át az adatokat például PC-re. Az állóképeket és az MPEG4 pillanatfelvételeket hagyományos módszerrel, gyors USB porton keresztül is át lehet vinni. Az NV-MX2 tartozékai speciális hardver- és szoftvercsomagot is tartalmaznak. Mindkét videokamera-modellhez "Photo Impression" szoftverprogram is tartozik a fényképek kreatív feldolgozásához. Az NV-MX8 DV és analóg bemenettel is rendelkezik, így a számítógépen feldolgozott videó ismét átvehető szalagra.

Az NV-MX8 és NV-MX2 digitális videokamerák jövő év elejétől jelennek meg a magyar piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról