Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 11. 12:05

Mobil szórakoztató terminál a Nokia kínálatában: megjelent a Nokia 5510 mobiltelefon

A finn Nokia meglepő formatervezésű és koncepciójú mobiltelefonnal jelentkezett. Az 5510 típusú készülék a gyártó szerint nem is telefon, hanem mobil szórakoztató terminál. A készülékkel lehet zenét hallgatni, játszani, multimédiás üzeneteket küldeni, fogadni és szükség esetén telefonálni is.

A finn Nokia meglepő formatervezésű és koncepciójú mobiltelefonnal jelentkezett. Az 5510 típusú készülék a gyártó szerint nem is telefon, hanem mobil szórakoztató terminál. A készülékkel lehet zenét hallgatni, játszani, multimédiás üzeneteket küldeni, fogadni és szükség esetén telefonálni is.

A Nokia 5510-ben található digitális audiolejátszó az AAC (Advanced Audio Coding) és MP3 állományok lejátszására képes, amelyeket a telefonban található 64 MByte memória tárol. Ha meguntuk volna kedvenc számainkat -- amelyekből összesen közel 2 órányit vihetünk magunkkal -- bekapcsolhatjuk a beépített FM rádiót.

A telefonhoz a Nokia mellékel egy adatkábelt és a Nokia Audio Manager szoftvert, amelynek segítségével elkészíthetjük és a telefonba tölthetjük a kívánt zeneszámokat.

A Nokia 5510 érdekes formatervezésű készülék. A meglepő design annak az eredménye, hogy a telefon teljes alfanumerikus billentyűzettel rendelkezik. Első ránézésre inkább hasonlít a Game Boy Advance-ra, mint mobiltelefonra. Erre azért van szükség, hogy kihasználhassuk a telefonban rejlő fejlett üzenetküldési, internetezési (WAP) és mobil chat lehetőségeket és kényelmesen tudjunk játszani az öt beépített játékkal (Bumper, Space Impact, Snake II, Pairs II, Bantumi).

Érdekesség, hogy ha WAP böngészéskor kedvünkre való képpel találkozunk, azt a telefon memóriájába menthetjük, megnézhetjük "képernyővédőnként" használhatjuk vagy akár képüzeneként is elküldhetjük. A teljes billentyűzettel a Nokia szerint olyan gyorsan lehet gépelni, hogy végre használhatjuk a WAP-alapú e-mail küldés és fogadás szolgáltatásokat.

A Nokia 5510 legfontosabb jellemzői:

  • EGSM900/1800 hálózatok támogatása
  • WAP 1.1 böngésző
  • 64 MByte memória legfeljebb 2 óra zene tárolására
  • FM rádió automatikus állomáskereséssel, 10 állomás tárolásával
  • teljes QWERTY billentyűzet
  • gyorsbillentyűk a kedvenc alkalmazások eléréséhez
  • 35 beépített és 7 egyedi csengőhang
  • 8 telefonszámhoz hanghívás rendelhető
  • 150-270 perc beszélgetési idő
  • 55-260 óra rendelkezésre állási idő
  • 950 mAh Li-ion akkumulátor (225 perc alatt feltölthető)

A fiataloknak szánt telefon kétféle színben (kék, piros) lesz kapható, a szállítások a negyedik negyedév során kezdődnek. A Nokia szerint a karácsonyi bevásárlószezonban már elérhető lesz az 5510, kérdés, hogy ez melyik országokra vonatkozik...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról