:

Szerző: roberto

2001. október 4. 08:49

A W3C szabadalmi tervezetét a fejlesztők hevesen ellenzik, megakadhat a webes technológiák fejlődése

[CNET] A World Wide Web Consortium új, heves vitákat kavaró javaslata lehetővé tenné a szabványalkotásban a W3C-vel együttműködő vállalatok számára, hogy szabadalmaztassák a W3C által elfogadott munkáikat és jogdíjat kérhessenek azokért.

[CNET] A World Wide Web Consortium új, heves vitákat kavaró javaslata lehetővé tenné a szabványalkotásban a W3C-vel együttműködő vállalatok számára, hogy szabadalmaztassák a W3C által elfogadott munkáikat és jogdíjat kérhessenek azokért.

A W3C szoftverfejlesztőkkel, vállalatokkal együttműködve folyamatosan felülvizsgálja, frissíti a meglévő webes szabványokat, és újakat alkot. A szervezet a megalakulása szinte forradalmasította a webes technológiát, az általuk elfogadott szabványok eddig díjmentesen használhatóak és implementálhatóak voltak, ám a W3C új szabadalmakra vonatkozó tervezete mindezt megváltoztathatja. Ha a tervezetet elfogadják, akkor a webes szabványok használatáért esetleg fizetnie kell a fejlesztőknek.

A tervezet mögött olyan W3C szervezeti tagok állnak, mint a Microsoft, az Apple Computer, a Philips Electronics, az AT&T: a technológiai ipar óriáscégei. A tervezet heves vitát váltott ki a W3C webes szabványaival (pl. XML, CSS, HTML, PNG) dolgozó fejlesztők között, különösen a nyílt forráskódú programok világában, hiszen mindez azt jelentheti, hogy nem készülhet több nyílt forráskódú program a friss webes szabványok támogatásával.

További viták tárgya az is, hogy ezzel a lépéssel a W3C-tag cégeknek vajon nem lesz-e túlságosan nagy befolyásuk a webes szabványok következő generációjára, nem gátolják-e a céges érdekek a technológiai fejlődést. A szabad programok világának jelentős képviselői, köztük Richard M. Stallman is ellenzi a tervezetet, legalább a fontosabb szabványok szabadon hagyására kéri a W3C-t.

A kérdésben végleges döntés 2002 februárjában várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.