Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 1. 14:37

A tajvani alaplapgyártók nagy lehetőségeket látnak Kínában

[Digi Times] A tajvani alaplapgyártók jelenleg a rendszerintegrátorok és otthoni felhaszálók által összeállított számítógépek közel 96 százalékában találhatók meg. A nagy gyártók új piacokat keresve most Kína felé fordulnak.

[Digi Times] A tajvani alaplapgyártók jelenleg a rendszerintegrátorok és otthoni felhaszálók által összeállított számítógépek közel 96 százalékában találhatók meg. A nagy gyártók új piacokat keresve most Kína felé fordulnak.

Az Asustek Computer és a Gigabyte Technoogy hamarosan megépítik első gyáraikat Kínában. Az Asustek Ningbo városban (Zheijang tartomány), a Gigabyte pedig Suzhouban (Jiangsu tartomány) kezd építkezésekbe.

Az IDC és a Dataquest állítása szerint 2001-ben több, mint 9 millió PC-t adnak el, amelyeknek 40 százaléka "brand", 60 százaléka pedig kisebb rendszerintegrátoroktól származik. A világpiacon ennek az aránya pont fordított, 60-40 százalék a "brand"-ek javára.

A Gigabyte-nak a második kínai üzeme lesz a ningboi gyár. A tajvani cég már 1 millió dollárt fektetetett egy szervizközpontba, hogy csökkentse a költségeit. A Gigabyte most a megfelelő engedélyekhez folyamodik, hogy ne csak gyártási, hanem értékesítési joga is legyen Kínában.

Az Asustek először 1997-ben lépett kínai földre, de az ott eladott termékeinek jelentős többségét még mindig tajvanról importálja. Az Asustek tavaly 700-800 ezer alaplapot adott el Kínában. A cég nagy piaci lehetőségeket lát az országban, ezért többezer disztribúciós központot hozott létre ott.

Idén az első félévben az Asustek havi 70 ezer alaplapot adott el Kínában és idén összesen 850 ezer eladott darabra számít. A második negyedév végén - főként a kínai Legend megrendelései nyomán - a Gigabyte alaplapok több, mint 10 százaléka került Kínába.

Mivel az Intel a Pentium 4 processzorral a kínai piacot is célba veszi, a Gigabyte számításai szerint a második félévben havi 60 ezernél is több alaplapot adhat majd el az országban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról