:

Szerző: Barna József

2001. július 20. 11:30

A Napster metamorfózisa: fizetni kell a zenei fájlok letöltéséért

[CNET] A sorozatos elmarasztaló bírói ítéletek nyomása alatt a Napster egy teljesen újfajta zenei fájlmegosztási rendszert fejleszt ki. Amint azt a cég a bétatesztereknek küldött levelében kinyilvánította: "Keményen dolgozunk azon, hogy egy olyan új környezetet hozzunk létre, amely a Napster-közösség hosszú távú fennmaradását garantálja. Akárcsak két évvel ezelőtt, ismét a nulláról indulunk, de reményeink szerint növekedésünk is a korábbi indulás utánihoz lesz hasonló."

Az új szoftver béta változata hamarosan elérhető lesz ingyenes tesztelésre. Azonban a végleges Napster-szoftver már előfizetéses rendszerben működik majd. A tervek szerint havi 5-10 dolláros összegért lesznek letölthetőek zenei fájlok a szolgáltató oldaláról, míg a befolyó összegnek több mint a fele a szerzői jogokat birtokló előadók, kiadók zsebébe vándorol.

E megoldás azonban számos kérdést vet fel. Hiszen az elérhető zenei számok száma nagy mértékben függ az új szolgáltatásra előfizető felhasználókétól. Amennyiben a korábbi "napstereseknek" csupán egy töredéke lesz hajlandó fizetni a dalokért, ezeknek is csupán töredéke lesz elérhető. Ráadásul, noha egyes zenekarokkal és kisebb kiadóval már megegyezett a Napster, a legnagyobb kiadók nyíltan visszautasították a cég megkeresését. Mi több, hogy a kalózkodást minimálisra tudják leszorítani, az MP3 formátumot egy saját, jelenleg csupán .nap-ként ismert formátumra cseréli a cég.

Úgy tűnik tehát, hogy a Napster a fennmaradásáért, valamint a tartalom legalizálásáért tett erőfeszítései közben éppen azokat az elveket kénytelen feláldozni, melyek két évvel ezelőtt életre hívták a szolgáltatást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.