:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 13. 09:20

A Rambus harmadik negyedéves nyeresége 20%-kal esett vissza

[Bloomberg, EB News] A Rambus csütörtökön bejelentette, hogy harmadik pénzügyi negyedéves nyeresége 20%-kal csökkent. A június 30-ával zárult negyedévben a cég 3,7 millió $-os (részvényenként 4 centes) nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 4,6 millió $-os (részvényenként 4 centes) nyereséggel - az idei első negyedévhez képest 25%-os a visszaesés. A vállalat forgalma a tavalyi hasonló időszakban elért 17,8 millió $-ról 23,3 millió $-ra nőtt.

A harmadik pénzügyi negyedéves eredményekben a szabadalmi díjak 19,8 millió $-t tettek ki, ez kb. háromszor akkora, mint az előző év hasonló időszakában, de az előző negyedévhez képest 16%-os a csökkenés. A cég szerint ez az RDRAM szabadalmi díjak növekedését és az SDRAM szabadalmi díjak csökkenését tükrözi.

A cég úgy véli, hogy a volumennövekedés az RDRAM piacon több, mint kompenzálni fogja az egységenkénti szabadalmi díj csökkenést. A cég jelentős egységenkénti szabadalmidíj-csökkenést tapasztalt mind az RDRAM, mind az SDRAM piacon, ez tükrözi a jelentős DRAM árcsökkenést az első naptári negyedévben.

Geoff Tate, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves eredmények jól mutatják a drasztikusan csökkenő DRAM piac hatásait. Lassul a PC piac és a többi piacok, várhatóan a további negyedévekben is gyengén fog szerepelni a DRAM piac. "Úgy tűnik, hogy az egyedüli pozitív hír az iparban az RDRAM-mal kapcsolatos, ahol a nagyon jelentős volumennövekedés több, mint ellensúlyozta a jelentős árcsökkenéseket" - mondta Tate.

A Rambus szerint várható az, hogy az RDRAM piac továbbra is jobban fog szerepelni, mint a DRAM piac egésze. Azonban a PC piac folytatódó gyengesége és az ebből fakadó további drasztikus árcsökkenések (mind az RDRAM, mind az SDRAM esetében) azt eredményezik, hogy a cég forgalma a szeptemberben véget érő, negyedik pénzügyi negyedévében kb. 20%-kal fog csökkenni a harmadik pénzügyi negyedévhez képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.