Szerző: Vörös Péter

2001. július 13. 14:22

Az STMicroelectronics, Európa legnagyobb félvezetőgyártója a második negyedévet 54%-os nyereségcsökkenéssel zárta

[Bloomberg] Az STMicroelectronics NV közölte, hogy a második negyedévben nyeresége 54%-kal csökkent és forgalma is visszaesett, mivel a vállalat termékei iránti kereslet (főként a mobiltelefongyártóké) csökkent. A cég a Nokia egyik legfőbb chipszállítója.

Az ST nettó nyeresége 155 millió $-ra (részvényenként 17 centre) csökkent, szemben az előző év hasonló időszakában elért 337 millió $-os (részvényenként 37 centes) nyereséggel, de még így is a várakozásoknál jobban sikerült a cég második negyedéve. A forgalom 1,88 milliárd $-ról 1,59 milliárd $-ra csökkent.

Pasquale Pistorio, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy figyelembe véve a jelenlegi visszaesés egyéni jellemzőit és a nagyon nehezen előrelátható közel távú keresletet igen nehéz iránymutatást nyújtani a következő negyedévekkel kapcsolatban. Ezzel együtt a cég előrejelzése szerint a harmadik negyedévben a forgalom 10-15%-kal fog csökkenni a második negyedévhez képest. A cég arra számít, hogy a chippiac az év végére kezd majd fellendülni.

Nicolas Voyer, a Fortis Securities egyik elemzője szerint az ST előrejelzései egyértelműen arra utalnak, hogy "egyelőre nem értük el a ciklus mélypontját".

A cég szerint a bruttó haszonrés 32-36% között lesz, az előrejelzéseknek megfelelően ez 38% volt a második negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról