Szerző: Bőle György

2000. április 5. 20:30

Új infok a K6-2+ -ról

Olyan rohamosan fejlődik a processzor piac, hogy az utóbbi időben mindkét nagy gyártó számtalanszor átstrukturáta termékpalettáját. Ma kb. 2 órát böngészgettem a külföldi site-ok ezzel kapcsolatos anyagait, plusz átolvastam a HHP egész archívumát is a K6-2+ infók begyűjtése véget. Az eredmény totális káosz...

Olyan rohamosan fejlődik a processzor piac, hogy az utóbbi időben mindkét nagy gyártó számtalanszor átstrukturáta termékpalettáját. Ma kb. 2 órát böngészgettem a külföldi site-ok ezzel kapcsolatos anyagait, plusz átolvastam a HHP egész archívumát is a K6-2+ infók begyűjtése véget. Az eredmény totális káosz...

Nézzük sorjában:

Október tájékán még arról volt szó, hogy az AMD folytatja a K6-2, és K6-III procik fejlesztését, gyártását. Időközben (kb. február) a K6-III fölöslegessé vált, mert a PIII konkurensének szánt Athlon hihetetlen sikeres lett. Jelen pillanatban csak notebook-okba szállítanak K6-III-at, viszont új tipusok nem jelennek meg már többet.

A K6-2 kálváriája még érdekesebb, ugyanis ez a processzor a low-end mivolta miatt életképesnek tünt. A K6-2 volt az AMD termékpalettájának alsó szegmense, ráadásul az AMD egyik legjobb bevételi forrása. De minden megváltozott a K6-2+ nevű chip-pel (első infók október tájékán). Ezt ugyanis azért tervezte az AMD, hogy a hagyományos K6-2 legnagyobb hibáját, a lassú L2 cache problémáját megoldja (ugyanis ott az alaplapon volt az L2 cache), és versenyképessebbé tegye a Celeronnal szemben. Időközben viszont körvonalazodni kezdtek a Spitfire tervei. A Spitfire egy "butított" Athlon, integrált 128 L2 Cache-sel. Érdekességként megjegyzem, hogy ugyanaz a helyzet vele, mint anno a Celeron-PII párossal, vagyis nem is lett olyan "butított", és az integrált cache miatt csúnyán szorongatja high-end testvérét (lásd hétvégi hírünket). Februárban viszont újabb fordulat következett be, mert az AMD letett arról a tervéről, hogy a K6-2+ asztali gépekbe is kijöjjön. Logikus, mert minek az olcsó asztali gépek piacára 3 különböző processzor (K6-2, K6-2+, Spitfire), ergo a K6-2, K6-2+ fölösleges.
Végezetül nézzük mi van a notebook piacon: az AMD jelenleg csak a K6-2, K6-2+ párost kínálja az olcsóbb gépekbe. Az áruk közel egyforma, a K6-2+ viszont egy újabb innováció. Végső következtetés: hamarosan "bye-bye"-t inthetünk a jó öreg K6-2-nek. Kiszorult a notebook és az asztali gépek piacáról is, és bár szerintem tovább gyártják, de újabb típusok már nem jönnek ki.
Mindezt csak azért mondtam el, hogy szemléltessem az AMD termékpalleta rendkívül gyors forgását, frissülését, rámutatva az iparág hihetetlen fejlődésére. A poén az, hogy amint lesz valami "ppga"-szerű, notebook-ba való tokozása az Athlon-Spitfire párosnak, máris búcsúzhatunk a K6-2+/K6-III+ párostól is.

Visszatérve a mai napra, megvan az első hiteles K6-2+ specifikációs infó. Az Ace's Hardware hozzájutott az új Fujitsu-Siemens Liteline notebook adatlapjához, amelyben egy K6-2 450MHz-es processzor található "128 KB on die second level" cache-sel ellátva. Ez pedig nem más, mint a K6-2+. Tehát itt van végre...
A dolog külön érdekessége, hogy erről a Fujitsu-Siemens honlapján még semmi sincsen. Sőt, az eddigi notebook-jaikat (Lifebook széria) elnézegetve ez lesz az első AMD alapú cuccuk, ami pedig újabb bizonyítéka az AMD folyamatos térnyerésének.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.