:

Szerző: zsozso

2000. április 5. 14:08

Marvel G200

Kedves Zsolt, nem hiszem, hogy nyomban a PAF-ba kell kerülnie a G200-nak, inkább csak mint szakértőhöz fordulok hozzád. Természetesen ha találsz valami érdemlegeset a leírásomban, akkor a többiek okulására nyugodtan szerkesszed bele a PAF oldalba.
Szóval:

A rendszerem: - ASUS P2B AT alaplap
- 400 Mhz-es Celeron (előírásszerűen meghajtva!)
- 128 MB RAM
- 3 db IDE winchester + 1 IDE CD-ROM
<{> - Win'98

- és egy Matrox Marvel G200-as videókártya...

A múlt nyáron raktam össze a kicsikét és a kezdeti - alapvetően a Win'98-as ismereteim hiányára visszavezethető - nehézségek kiküszöbölése óta stabilan dolgozott - egészen a legutóbbi időkig.
A dolog úgy kezdődött, hogy a videó bemenetéről hajtva a kártyát egyszerre néztem a tévéműsort és passziánszoztam (Ez a műsor kritikája, nem a PAF-ba tartozik). Az ilyesfajta "multitasking"-gal eddig minden további nélkül megbírkózott a gépem. Egy-két speciális szoftvertől elteintve nem okozott gondot, hogy munka közben bélyegnyivé zsugorítva "élvezzem" a televízió műsorát is.
A nevezetes napon azonban váratlanul lefagyott a rendszer. Se az egérre nem reagált, se a billentyűzetre. Csak a HW resettel lehetett újra indítani. ScanDisk, stb., végre a rendszer felállt, de a probléma azóta is jelentkezik. Van, hogy internetezés közben száll el a rendszer - pedig azóta már nem merem egyidejűleg tévé vevőként használni a gépet -, de van olyan is, hogy el sem indul. A HW resetre pedig igen gyakran azzal válaszol, hogy a monitor sötét marad, amit csak a videókártya többszöri kihúzásával és visszahelyezésével (természetesen a gép kikapcsolt állapotában) tudok megszűntetni.
Van-e valami elképzelésed arról, hogy mi okozhatja ezeket a jelenségeket, de ami a még fontosabb, hogy miképpen tudnám megint stabillá tenni a rendszeremet.
Netán újra kellene installálni úgy a Win'98-at, mint a G200 meghajtóját? Egyáltalán, hol kezdjem el a hibakeresést?
Már az is fölvetődött bennem, hogy talán szakítanom kellene a Win'98-cal és áttérni az NT-re. Szerinted egy alapvetően videó és animáció célú gép esetében melyik a célszerűbb rendszer? (Figyelembe véve azt is, hogy célszerűségi okokból ragaszkodnék a HUN verzióhoz - bármelyiknél.) Ha tudsz, kérlek segíts nekem.
Üdvözlettel: Miklós


A Microsoft op. rendszerek eléggé instabilak, de azért olyat nem tudnak, hogy hidegreset után nem ad képet a gép => Valamelyik hardware elem rossz. Ezek lehetnek: alaplap, Marvel, táp, de nagyon sokszor a PPGA átalakító (PPGA-s e a procid).

A szervizes kollégák több hasonlóan "hülye" Matrox kártyát élesztettek fel BIOS frissítéssel-újraírással. Javasolnám, hogy kezdd egy BIOS frissítéssel. Ha ez nem jön be, akkor jön a keresztcserebere. Ha nem bírsz vele, akkor Mikland Service (I. Attila út 119.)

Az NT jobban javasolható minden komolyabb munkához, de felhívnám a figyelmed arra, hogy a Marvel install lemez nem tartalmaz NT drivert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.