Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 3. 15:46

Az év végére Kína lesz a legnagyobb mobiltelefon-piac

Kína várhatóan még az idén megelőzi az Egyesült Államokat a mobiltelefon felhasználók számát tekintve, és a világ legnagyobb piacává válik.

Ez egyfelől az 1,3 milliárdos lakosságának köszönheti, másfelől a kínai törvényeknek: ebben az országban ugyanis tilos a telefonokat és a hozzájuk kapcsolódó előfizetést együtt árulni. Ezért - az európai és amerikai gyakorlattal ellentétben - a kínaiak nem a szolgáltatóktól veszik a készülékeket és a gyártók sokkal nagyobb hasznot zsebelhetnek be.

"A Kínában elérhető nyereség valóban sokkal nagyobb, mint máshol a világon. A többi országban a piac a szolgáltatókra összpontosul" - mondta Tom Masci, a Motorola kínai mobiltelefon-részlegének vezetője.

A világ legnépesebb országában jelenleg 116 millió mobiltelefon-felhasználó van, és a számuk elképesztő ütemben bővül: havonta átlagosan 5 millióval növekszik az előfizetők tábora. A Kínai Informatikai Minisztérium szerint az országban az év végére 200 millió mobilfelhasználó lesz.

A Cellular Telecommunications & Internet Association felmérése szerint az Egyesült Államokban jelenleg 117 millió mobiltelefon előfizető van, de ebben az országban csak három hónap alatt nő 5 millióval a felhasználók száma.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról