Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 27. 17:11

Az új ATA szabvány lehetővé teszi 137 GByte-nál nagyobb merevlemezek használatát

[x-bit labs] A Maxtor, a Compaq Computer, a Microsoft és a VIA bejelentették, hogy támogatni fogják a következő generációs ATA szabványt, amely lehetővé teszi 137 GByte-nál nagyobb kapacitású merevlemezek használatát.

Az ANSI ATA szabványosítási testület ugyanis elfogadta a Maxtor javaslatát, amely 48 bites címzést tesz lehetővé, ezáltal akár 144 petabyte kapacitású merevlemezek is használhatók lesznek.

A jelenleg is használatos ATA szabvány 28 bites címzést használ, ami azt jelenti, hogy egy merevlemezen legfeljebb 268,435,456 darab 512 byte-os szektor lehet, ami 137,4 GByte tárolását teszi lehetővé.

Az ATA/ATAPI-6 szabványba ezen felül beépítették a Maxtor másik ajánlását is, amely lehetővé teszi, hogy egy utasítással 65,536 szektor (~33 MByte) érhető el. Az eddigi szabvány legfeljebb 256 szektor (~131 KByte) egyidejű címzését tette lehetővé.

A nagyobb elérhető szektorszám kedvezően érinti a nagyméretű állományok átviteli idejét, amelynek főként az audio- és videoszerkesztésben van szerepe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról