:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 25. 19:22

A Symantec profitfigyelmeztetés jelentett be, a részvényárfolyam 36%-kal lezuhant

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Pénteken a ma már főként antivírus szoftvereiről ismert Symantec részvényárfolyama 22,41$-ral (36,55%-kal!!) 38,90$-ra esett vissza, miután a cég csütörtökön a tőzsdei zárás után bejelentette, hogy a június 29-vel záruló első pénzügyi negyedéves eredmények a vártnál jóval gyengébbek lesznek.

A Symantec szerint főként az USA, az európai és a japán piacon volt a vártnál jóval gyengébb a kereslet. A Cupertino (Kalifornia) központú cég bejelentése szerint az első pénzügyi negyedéves eredmények min. 30%-kal lesznek a cég és a Wall Street-i elemzők előrejelzései alatt.

Az új előrejelzések szerint a Symantec első negyedéves nyeresége részvényenként 39-47 cent, forgalma pedig 225-235 millió $ lesz. A cég korábbi várakozásai szerint a nyereség részvényenként 62-67 cent, míg a forgalom 255-263 millió $ lett volna. A First Call által reprezentált elemzők várakozása is részvényenként 65 cent volt.

John W. Thompson, a cég elnök-vezérigazgató elmondta a Reuters-nek, hogy "a fogyasztói termékek mindegyike gyengébben szerepel, mint azt előzetesen vártuk és úgy véljük, hogy ez azzal kapcsolatos, hogy gazdasági visszaesés tapasztalható nem csak az USA-ban, de világszerte mindenütt ... Még így is nyereséges a cég és ezért nem változtatjuk meg stratégiánkat".

Az antivírus piacon vezető Symantec erőteljesen nyomul a vállalati piacon is, ahol egyre növekszik a kereslet a vállalati adatokat védő termékek iránt. A cég bejelentette, hogy a vállalati biztonsági termékek megrendelései továbbra is erősek.

Mary O'Rourke, az A.G. Edwards egyik elemzője szerint a fogyasztói termékek adják a cég forgalmának kb. 1/3-át. "A fogyasztói üzletág a múltban is meglehetősen változékony volt, emiatt azt nehéz előrejelezni és ez az, ami miatt a cég igyekszik forgalmát még inkább a vállalati piac felé fordítani.".

A Symantec szerint a szeptemberi negyedévben a forgalom kb. egyezni fog a júniusi negyedévvel. A 2002-es pénzügyi évben a forgalom várhatóan 15-18%-kal fog nőni a 2001-es 944,6 millió $-hoz képest.

A Symantec az első negyedéves végleges adatokat július 18-án, a részvénypiac zárása után fogja közzétenni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.