Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 9. 14:36

Tömegesen járatták le a diákok a tanárokat TikTokon

Nyolcadik utas a nyolcadikos.

Egy philadelphiai nyolcadik osztályosokból álló csoport nemrég extrém online zaklatási kampányt indítottTikTokon keresztül tanárok ellen, amiről a The New York Times úgy jelent, mint „az első olyan ismert csoportos TikTok-támadás, amit középiskolások követtek el tanáraik ellen az Egyesült Államokban”.

A Great Valley Middle School diákjai legalább 22 kamufiókot hoztak létre, amelyek a kiszemelt 20 tanárt személyesítették meg, és pedofíliára, rassziszmusra, illetve tanárok közti szexuális viszonyra utaló bejegyzéseket osztottak meg azokon keresztül. A lejárató, pedagógusok hírnevét súlyosan sértő fiókokat létrehozó diákok száma kicsi, de több száz másik diák kezdte el követni a tartalmakat, amiket kommentekkel árasztottak el. A diákok egy másik része azonban jelentette a visszaélést, amiért az intézmény igazgatója háláját fejezte ki.

Az iskolai körzet mérlegelte a csoportos támadás miatti feljelentést, de úgy találták, hogy a jogi lehetőségeik „korlátozottak”, mivel a bíróságok általában a diákok jogait védik a szólásszabadsághoz való jogra hivatkozva, amibe beletartozik az is, hogy parodizálhatják az oktatóikat, vagy megjegyzéseket tehetnek rájuk az intézmények kívüli magánéletben. Az iskola végül a támadásban résztvevő diákok rövid időre való felfüggesztését javasolta.

Következmények nélkül félő, hogy a csoportos online zaklatás normalizálódhat, korábban pedig még nem volt rá példa, hogy az oktatók ilyen kiterjedt csoportjára céloztak volna – fejtette ki a legnagyobb amerikai tanárszakszervezet elnöke.

A TikTok közösségi irányelvei egyébként tiltják a személyes adatokkal való visszaélést, kivéve a „paródia vagy rajongói” célból létrehozott fiókokat. A platform biztosít pár eszközt az alkalmazáson belüli megszemélyesítéssel való visszaélések bejelentésére, a tanárok személyazonosító okmány bemutatásával kérvényezhetik a sértőnek talált fiókok eltávolítását. A tanárok beszámolói szerint azonban a jelentésekre az esetek túlnyomórészében nem reagáltak a platform üzemeltetői.

Via New York Times.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról