Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 5. 14:02

Az internet harmada tűnt el egy évtized alatt

A 2013-ban létező weboldalak 38 százaléka egy évtizeddel később már nem elérhető.

Nehéz lenne megbecsülni az internet méretét, mivel több száz milliárd indexelt weboldalról van szó, és ez még csak a nyilvánosan elérhető része. Ez a massza azonban organikusan változik és alakul az idők folyamán: a Pew Research Center kutatása szerint a 2013-ban létező weboldalak 38 százaléka napjainkra már nem érhető el, az oldalakat törölték, vagy áthelyezték. De a fiatal weboldalakra is jellemző a tendencia, 2023-hoz viszonyítva napjainkra 8 százalékos csökkenést mutat a jelentés.

A „digitális hanyatlás” az online tér számos területén megfigyelhető, beleértve a híroldalakat, Wikipédia-oldalakat, kormányzati oldalakat. A kutatásban vizsgált híroldalak 23 százaléka tartalmazott legalább egy elérhetetlen linket, a kormányzati oldalak esetében ez 21 százalék volt. A nagy forgalommal rendelkező híroldalak és a kisebb forgalmú híroldalak nagyjából azonos valószínűséggel tartalmaznak hibás linkeket. A Wikipédia-oldalak 54 százaléka tartalmaz legalább egy olyan hivatkozást a „Hivatkozások” részben, amely egy már nem létező oldalra mutat.

A kutatók 2023 tavaszán mintát gyűjtöttek az akkor még Twitter néven futó X közösségi platformon is három hónapon keresztül, és arra jutottak, hogy majdnem minden ötödik tweet már nem látható nyilvánosan az oldalon, néhány hónappal a közzététel után. Az esetek 60 százalékában a tweetet közzétevő fiókot privát láthatóságúra állították, felfüggesztették vagy teljesen törölték. A másik 40 százalékban a fióktulajdonos törölte az adott tweetet, de maga a fiók továbbra is létezett.

A Pew Research Center véletlenszerűen kiválasztott egymillió weboldalból álló mintán végezte el a kutatását a Common Crawl archívumát használva. A kutatás itt érhető el.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról