Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 3. 13:56

Jöhet a megoldás a nem szerkeszthető PDF-ek problémájára

Hiánypótló technológián dolgozik a Microsoft: AI-jal tenné szerkeszthetővé a PDF-eket, mindezt a főbb strukturális jellemzők megtartásával.

A PDF-ek létezése óta sok felhasználó kívánsága, hogy az alapból nem szerkeszthető PDF-eket szerkeszthető dokumentummá alakíthassa úgy, hogy a konvertálás során ne vesszenek el az egyes elemek és oldalak formázásai, ám egyelőre még nincs olyan konvertáló program, ami erre képes lenne.

A megoldásul szolgáló eszközt maga a Microsoft szállíthatja a jövőben: a cég már dolgozik egy technológián, ami a nem szerkeszthető dokumentumokat szerkeszthetővé alakítja, miközben az eredeti dokumentum minden formázását megtartja, beleértve a betűtípusokat, színeket, az elrendezést és a vizuális elemeket, például a képeket is.

A cég nemrég publikálta a megoldás mögött álló metódus bemutatását, mely erősen támaszkodik a mesterséges intelligenciára. A rendszer a nem szerkeszthető dokumentum különböző elemeinek helyzetét és méretét „dobozokkal” jelöli ki és határolja el, miközben a betűtípusokat és színeket azonosítja. Mindezek után konvertálja át a PDF-et szerkeszthető dokumentummá, miközben megtartja az eredeti elemeket, de azokat már méretezhetővé is teszi.

Ha szélesebb körben is elérhetővé válik a fejlesztés, több okból jelenthet mérföldkövet a PDF dokumentumok kezelésében: nem csak lehetővé teszi a gyorsabb konvertálást minél kisebb hibalehetőséggel és kevesebb bosszúsággal, de egyben könnyebben archiválhatóvá és szerkeszthetővé válnak régebbi dokumentumok a vizuális torzítások nélkül.

Via Techradar.

pdf_megoldas

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról