Szerző: Koi Tamás

2024. május 23. 14:44

Chatbotot mintáztak a kínai elnökről

A generatív nagy nyelvi modellek egészen specifikus területeken is kezdik megvetni a lábukat: Kínában például megszületett az első chatbot, ami a Kommunista Párt elnökét, Hszi Csin-Ping-et imitálja.

A kínai autoriter rezsim és a mesterséges intelligencia jó barátok, ami teljesen magától értetődő, hiszen a nagy vezér, Hszi Csin-Ping már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy a technológia minden területén világelsőségre kell törekednie az országnak.

E filozófia mentén készült el nemrég az a generatív nyelvi modellt használó chatbot, mely a Kínai Kommunista Párt vezetőjét imitálja, állítólag meglehetősen nagy pontossággal.

A kínai kiberbiztonsági hivatal (CAC) által létrehozott rendszer tévedhetetlenségét mi sem garantálja jobban, mint hogy a modellt szinte kizárólag Hszi Csin-Ping "tanaival" tanították fel.

hszi_china

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kínai elnök tanai vagy gondolatai a kommunista ország legfőbb ideológiai doktrínájának számítanak, és elsősorban, de nem kizárólagosan abból a tucatnyi könyvből és több száz publikációból, újságcikkből állnak, melyek állítólag a pártvezér tollából származnak.

Ha egy ilyen könyv megjelenik Kínában, az általában a könyvvásárok instant sztárja lesz, a cikkeket pedig - éppúgy, mint az elnök magyarországi látogatása alkalmával írt kedves sorait a Magyar Nemzetben - kiemelt vezető helyen teszik közzé a lapok.

A chatbot ugyan még nem érhető el a nagy nyilvánosság számára Kínában, tekintve azonban, hogy a kínai közoktatás szerves részét képezi a párt politikai filozófiájának tanítása már általános iskolás kortól, ha más nem, valószínűleg az oktatásban nagy hasznát fogják venni idővel.

Via Financial Times.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról