Szerző: Koi Tamás

2024. május 7. 14:47

Megviseli a hőség az Amazon futárdrónjait

A drónokkal végzett légi futárszolgálat számos kihívással szembesült az első próbálkozások óta - ezek egyike a nagy meleg, mely egy-egy térségben, államban akár hónapokon keresztül hátráltathatja a gyors kiszállítást.

A drónokkal végzett házhozszállításban számos e-kereskedelmi cég látott már lehetőséget, ám ami első hallásra kényelmes és gyors kiszállítási módnak tűnik, arról később kiderül, hogy számos problémát vagy aggályt vet fel a használata.

Valami ilyesmi dilemmába került most az Amazon, mely nemrég jelentette be, hogy az arizonai Phoenix egyik elővárosában, Tollesonban rövidesen megkezdi a drónokkal végzett kiszállítást.

Az egyetlen bökkenő, hogy a térség speciális klímája miatt a nyári maximum hőmérsékletek több hónapon keresztül meghaladják a drónok engedélyezett maximális üzemi hőmérsékletét, a 104 fahrenheitet (40 ºC-t).

amazon_drone

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az időjárás egyébként a drónos kiszállításnak mindig is egyfajta achilles-sarkának számított, melyre a gyártók mindeddig nem tudtak megfelelő megoldást találni. A Calgary Egyetem egy kutatócsoportja korábban kiszámolta, hogy az Amazon drónjaival megegyező képességű eszközök a világ 100 legnépesebb városában az időjárási körülmények naponta átlagosan csupán hatórányi repülési időt tesznek lehetővé.

Ráadásul több régióban és országban - így az Egyesült Államokban is - a kiszállítás csak a nappali órákban történhet, a hűvösebb éjszakai órákban nem - ami már csak azért sem lenne életszerű, mert ezekben az órákban kevesen várnak csomagokat.

A drónok kánikulában történő használatát részben az akadályozza, illetve nehezíti, hogy a hőségben a rotoroknak nagyobb fordulatszámon kell dolgozniuk ahhoz, hogy a levegőben tartsák az eszközt, ami az eleve korlátozott kapacitású akkumulátorok üzemidejének rovására megy.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról