:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 10. 14:50

Visszakapják a kínaiak a Blizzard játékait

Az Activision Blizzard felvásárlása után a Microsoft elássa a csatabárdot a kínai NetEase kiadóval, így nyáron ismét terjeszthetik a játékstúdió népszerű címeit az országban.

A NetEase és a Microsoft közt elindultak a tárgyalások arról, hogy a Blizzard játékai, többek közt a World of Warcraft ismét elérhetővé váljanak Kínában, miután a kínai terjesztő és az Activision Blizzard cég közti többéves megállapodás 2023-ban lejárt, és a két fél nem tudott megegyezni az az együttműködés kulcsfontosságú feltételeiről. Így tavaly januártól elérhetetlenné váltak az országban a legnépszerűbb Blizzard-játékok.

A két fél közleménye szerint a cél, hogy az Activision Blizzard leányvállalata által fejlesztett játékok idén nyártól visszakerüljenek a világ második legnagyobb piacára, ás a kínai játékosok visszakapják a WoW-on kívül a Hearthstone, a Warcraft, az Overwatch és a Starcraft, valamint a Diablo franchise-okat. A megállapodás részeként a NetEase egyes friss címei eljuthatnak a Microsoft Xbox konzolokra és a redmondiak más platformjaira is.

Más országokkal ellentétben a külföldi játékfejlesztőknek szükségük van egy helyi kiadóra is, hogy játékaik megjelenhessenek a kínai piacon, a NetEase 2008 és 2023 között adta ki a Blizzard játékait. A kínai média szerint a „World of Warcraft”-nak ötmillió kínai játékosa volt 2009-ben, miután a NetEase lett a kiadó.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ügy előzménye, hogy a NetEase tavaly év elején elutasította a játékstúdió javaslatát arra vonatkozóan, hogy hosszabbítsák meg hat hónappal a lassan lejárathoz közeledő 14 éves megállapodásukat. A két félnek nem sikerült közös nevezőre jutni a terjesztési jogok megújításával kapcsolatban. A források szerint a megújítást főleg kereskedelmi feltételek és a szellemi tulajdon ellenőrzésével kapcsolatos nézeteltérések akadályozták, mintsem az adatkezeléssel kapcsolatos gondok. A helyzet addig fajult, hogy a két cég beperelte egymást, majd a feszültség enyhült, miután a Microsoft októberben felvásárolta az Activision Blizzardot, ami jelentős változásokat hozott a menedzsmentben.

Via CNBC.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 00:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.