Szerző: Koi Tamás

2024. április 8. 14:35

Évek óta etetik stockfotókkal a mesterséges intelligenciát

A stockfoto-adatbázisok gyakorlatilag aranybányának számítanak a mesterséges intelligencia-modelleket üzemeltető nagy techcégek számára, melyek egyenként akár több tízmillió dollárt fizetnek azért, hogy hozzáférjenek az archívumokhoz.

A generatív mesterséges intelligencia-modellek feltanítására használható egyik legjobb eszköz az AI képekkel való "etetése", melyhez a stockfotó-adatbázisokkal rendelkező cégek készségesen nyújtják segítő jobbjukat.

A Reuters múlt heti riportja szerint a generatív AI feltanítása során valóságos aranybányaként működő, tematikusan rendkívül jól behatárolt fényképgyűjteményekhez való hozzáférésért az iparági érdekeltek - köztük a Google, a Meta, az Amazon vagy éppen az OpenAI - az elmúlt években több tízmillió dollárt fizettek.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Shutterstock és más, stockfotó-szolgáltatók 2022 őszét követően kezdtek ezzel egész szép extra bevételhez jutni, ami konkrétan szinte jobban fialt, mint a fő tevékenység: a katalógusok eléréséért a cégek eleinte rendre 25-50 millió dollár közötti összeget fizettek, később pedig ez az összeg jellemzően inkább nőtt mintsem csökkent.

A képek darabjáért egyébként jellemzően 1-2 dollárt (a "szenzitívebb" témájú képekért viszont esetenként akár 5-7 dollárt), a rövid videókért 2-4 dollárt, a hosszabb filmekért pedig 100-300 dollárt közötti összeget fizetnek az üzemeltetők.

A Shutterstock és más stockfotó-szolgáltatók egyébként maguk is kínálnak licencelhető AI-generált képi anyagokat, melyeket a fentiek alapján éppen a saját fotokatalógusukból tanulva hozott létre a mesterséges intelligencia.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról