Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 22. 14:30

Bemutatta a Microsoft a Copilot gombbal felszerelt első eszközeit

Bemutatkoztak az üzleti felhasználóknak szánt Surface Pro 10 és Surface Laptop 6 gépek, kifejezetten MI-vel a fókuszban.

Január óta tudni, hogy a Microsoft a dedikált mobilappok és termék-átnevezések után újabb téren erősíti a Copilot brandet, és dedikált billentyűzetet kap a Copilot, ami a windowsos PC-khez szánt billentyűzeteket érintő egyik legjelentősebb újítás az elmúlt közel három évtizedben billentyűzetkiosztást tekintve. A Windows logóval jelzett, Start menüt előhívó billentyűhöz hasonlóan a Copilot indítógomb az MI-alapú asszisztenst és annak funkciót fogja egy mozdulattal a felhasználó szeme elé tárni.

A cég a napokban bemutatta az első olyan Surface eszközöket, amik már az új billentyűzetkiosztással kerülnek forgalomba. A Surface Pro 10 for Business és Surface Laptop 6  for Business üzleti laptopokon a Copilot gombja a nyílbillentyűktől balra kapott helyet, a jobb oldali Ctrl gomb helyén.

copilott

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A redmondi cég az új üzleti gépeit úgy reklámozza, hogy kifejezetten MI-appok és funkciók futtatásához készültek, ezt alátámasztja a konfiguráció is: az Intel Meteor Lake családjához tartozó új H-Series Core Ultra processzaira épülnek, amiket a neurális feldolgozóval (NPU) kifejezetten a mesterségesintelligencia-alkalmazások támogatására és gyorsítására terveztek. Az új Surface Pro 10 és Surface 6 laptopokat április 9-től lehet majd megvásárolni az észak-amerikai piacon, 1200 dolláros (nettó 440 ezer forintos) kezdőáron.

A lépés szimbolikusan úgyis értelmezhető, hogy a Copilot tényleg a Windows jövőjének alapvető részévé válik, akár csak évtizedekkel ezelőtt a Start menü gombja. Azon országokban, ahol a Copilot egyelőre nem érhető el, a billentyű a Windows keresést indítja el. 

A Microsofton túl a Lenovo, a Dell és a HP is bejelentett Copilot gombokkal felszerelt Windows 11-es laptopokat. A billentyű elhelyezése változó lehet OEM-enként és a különböző piacokon, de alapvetően a Windows billentyű mellett bevezetett menübillentyűt (alkalmazásbillentyűt) váltja le.

a címlapról