:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 29. 13:16

Megint itt a nap, aminek egy tökéletes világban nem kéne léteznie

Hiába jön el négyévente, a szökőnapok a mai napig meg tudják borítani komoly rendszerek működését, természetesen ez alól az idei február 29. sem kivétel.

Mi az: négyévente van, semmi köze a focihoz sem más sportokhoz vagy éppen a politikához, viszont minden rendszergazda félve készül rá?


Aki ma azzal a tudattal kelt fel, hogy itt a március, annak van egy rossz hírem: ismét hosszabb egy nappal a február, eljött a négyévente kísértő szökőnap, ami nem csak azért szívás, mert a tél egy nappal tovább tart.

leapyear

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyes informatikai háttérrendszerek és szoftverek a mai napig küzdenek azzal, hogy négyévente 365 helyett 366 napból áll a naptári év, ezért az év különböző napjain, de jellemzően december 31-én, február 29-én, március 1-jén vagy 31-én fura parajelenségeket produkálnak.

Ahogy minden évben, úgy idén is kijutott ezekből, ezúttal a távoli Új-Zélandon bosszankodhatott több ezer autós, miután az ország benzinkutjainak jelentős részén tíz órán át tartó országos leállás volt tapasztalható a fizetési szolgáltató rendszereinek szökőnap-hibája miatt.

Az összes helyi kúthálózatot érintő szökőév-bug egyébként egy tavaly bevezetett szoftverben keletkezett, ami magyarázatot adhat arra, hogy 2020-ban vagy korábban miért nem jelentkezett ilyen hiba.

A szökőnap a fentihez hasonló, egészen változatos bugok sorát termelte ki az elmúlt négyéves periódusokban, így megesett például, hogy

  • Norvégiában több tucat vadonatúj villanymozdony nem indult el 2000 december 31-én, mivel nem tudott a fedélzeti számítógépük mit kezdeni azzal, hogy az év nem 365 hanem 366 napból áll,
  • de előfordult olyan is, hogy az jelentett problémát, hogy éppen nem volt szökőév, amikor a 2010-es évet a PlayStation 3 szoftvere valamiért tévesen mégis annak azonosította, ez pedig okozott némi galibát március 1-jén.
  • 2012 különösen para szökőév volt, hiszen a TomTom navigációs rendszere, a Gmail és az Azure is érintett volt kisebb-nagyobb mértékben,
  • 2016-ban pedig a düsseldorfi repülőtér csomagkezelő rendszere zavarodott össze február 29-én, így nagyjából 1200 feladandó csomag késte le a járatát. Mondjuk ezt a szintet egyes repterek az év minden napján képesek teljesíteni…

Az idei esetek közül az alábbi posztban lehet csemegézni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 17:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.