:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 26. 14:45

Átlátszó kijelzős laptopot mutatott a Lenovo

A Project Crystal azonban jó eséllyel nem fog visszaköszönni a boltok polcain.

A napokban zajló Mobil Világkongresszusra a Lenovo kivitte a Project Crystal nevű koncepciót is, ami a világ első olyan laptopja, ami áttetsző microLED kijelzővel van felszerelve. A funkcionalitás helyett a formára hangsúlyt helyező koncepcióeszközből kereskedelmi forgalomba kerülő termék ugyan nem lesz, már csak a microLED-kijelzők jelenleg rendkívül borsos ára miatt sem, de mindenképp figyelmet érdemel.

A laptop a Thinkpad részleg brainstormingjának eredménye, ami főleg a microLED panelekben és az AI-ban rejlő lehetőségeket próbálja felderíteni. Az összehajtott állapotban leginkább üveglapnak tűnő laptop felnyitva egy 55 százalékban áttetsző, átlagosan 100 nit fényerővel (ami maximum akár 3000 nit is lehet) bíró 17,3 hüvelykes, Gorilla Glass üveggel védett kijelzőn jeleníti meg az alkalmazásokat és tartalmakat, egyelőre eléggé alacsony 720p-s felbontáson.

photo_5971845167310815130_y
FOTÓ: KOI TAMÁS / HWSW

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Érdekes megoldás még ezen felül, hogy a gyártó nem hagyományos billentyűzetet álmodott hozzá, hanem egy másodlagos érintőkijelzőt, amin virtuális billentyűzet előhívásával lehet bevinni az adatokat. Mivel ez a megoldás nem eléggé reszponzív és nehezítheti a gépelést, a fejlesztők AI-jal finomítanák a karakterek érzékelését.

Az elképzelt felhasználási módok közt a cég említi az orvosi rendelőket és szállodai pultokat, ahol a képernyő elfordítása nélkül szoftveresen lehet tükrözni a kijelző tartalmát a másik oldalon álló ügyfél számára a megjelenítő hátlapján. A belső komponensek egyáltalán nem láthatók, így a készülék maga egy oltári nagy érintőképernyőnek tűnik billentyűzettel.

photo_5971845167310815129_y
FOTÓ: KOI TAMÁS / HWSW

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 20:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.