Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 12. 12:02

Felgyújtottak egy Waymo önvezetőt a dühös kaliforniaiak

A lakosoknak kezd elegük lenni az autonóm robottaxikból.

Vandálok tettek használhatatlanná egy Waymo önvezető taxit San Franciscóban a hétvége folyamán. Először egy férfi ugrott fel a jármű motorháztetejére, majd betörte annak szélvédőjét, a műveletet tapssal jutalmazó tömegből utána többen festékszóróval estek neki az autónak, betörték annak ablakait, végül pedig fel is gyújtották azt. A helyi lapok beszámolói szerint a tűzoltók ugyan percek alatt megérkeztek a helyszínre, addigra az autót már ellepték a lángok. Mivel a jármű nem szállított utast, így személyi sérülés nem történt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A támadás indítékáról egyelőre nem nyilatkoztak a felek, de sejthető, hogy az elmúlt hónapban egyre feszültebbé vált hangulat vezethetett idáig. A kaliforniai közüzemi bizottság (DMV) tavaly augusztusban szavazta meg a Cruise és a Waymo robotaxijainak kiterjesztett működését, így a hét minden napján, a város egész területén lehetővé vált a fizetős taxiszolgáltatás működtetése. Azonban már az indulás sem volt zökkenőmentes: az első hétvégén egyre jelentek meg a közösségi felületeken a robotaxik meghibásodásairól szóló videók, a döntést ellenzők  félelmei pedig beigazolódni tűnnek. Pár nappal később San Francisco vezetése petíciót nyújtott be az engedély felülvizsgálására.

Később a Cruise egyik autója magával rántott egy gyalogost, így a Cruise engedélyét felfüggesztette a DMV, de a Waymo járműveivel szemben is fokozódott az ellenérzés, miután egy jármű a múlt héten elütött egy kerékpárost. A város lakosai a a hét minden napján, 24 órában üzemelő robottaxik elleni tiltakozás jeleként több helyen narancssárga kúpokat helyeztek az autók tetejére, így próbálják ellehetetleníteni az önjárókat.

00:57
 

Waymo driverless car vandalized, set on fire in San Francisco's Chinatown

Még több videó
a címlapról