Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 30. 14:30

Visszarendeli az IBM a vezetőket az irodába

Erős ultimátumot kaptak a home office-hoz szokott amerikai kollégák.

A túlkeresleti évek után a munkaadók ismét picit nyeregben érezhetik magukat, egyre több helyen látni a dolgozók irodába való visszarendelését a home office/hibrid munkavégzés időszaka után. A technológiai óriások közül most az amerikai IBM adott erős ultimátumot: az USA-ban dolgozó vezetők és menedzserek számára előírta a heti három nap irodai (vagy ügyfélnél történő) munkavégzést, a személyzet érintett részének ráadásul ingázási távolságon (50 mérföld) belül kell laknia az IBM egyik létesítményétől. A beosztottakat nem érintik az új megkötések.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A feljegyzés szerint az alkalmazottaknak augusztusig be kell fejezniük az áthelyezési megállapodásokat. Akik nem tudnak megfelelni a követelményeknek, vagy nem tudják áthelyezni magukat remote pozícióba, attól kénytelen lesz megválni a vállalat.

Az IBM közleménye szerint olyan munkakörnyezetet szeretne teremteni, ahol egyensúly van a rugalmasság és a személyes interakciók közt. Az IBM tavaly májusban úgy nyilatkozott, hogy nem tervezi a dolgozók visszarendelését az irodába, de kétségkívül hátrányban részesülnek a remote dolgozók, ha előléptetésekről van szó.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról