Szerző: Koi Tamás

2024. január 30. 14:04

Sikeresen beültette a Neuralink az első chipet az emberi agyba

A hétvégén sikeresen végrehajtotta az első emberi agyimplantáció-beültetést Elon Musk biotechnológiai cége, a Neuralink.

A hétvégén megkapta az első önkéntes páciens a Neuralink agyi implantációját, ezzel Elon Musk biotechnológiai cége az állatkísérleteket követően történelmet írt azzal, hogy sikeresen hajtott végre beültetést emberen.

A kezelésről elsőként természetesen maga Musk tájékoztatta a nagyközönséget az X-en, melyben sok részletet nem árult el a procedúráról azon kívül, hogy a páciens jól van és pillanatnyilag lábadozik a műtét után.

neuralink_bci

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt az emberi pácienseken történő beültetésekre, melyeket egyébként robot végez. Az agy mozgásközpontjába ültetett agy-számítógép interfész chip (angolul brain-computer interface, azaz BCI) első körben azt tenné lehetővé, hogy a beültetés segítségével a páciensek pusztán a gondolatukkal tudjanak egérkurzort mozgatni vagy billentyűzet nélkül gépelni.

Talán nem véletlen, hogy a Neuralink első termékét Musk Telepathy-nak keresztelte.

 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról