:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 23. 09:40

Drágállják a magyarok az okosotthon-eszközöket

A Reacty Digital piackutató cég 2023-as felmérése szerint a lakosság 32 százaléka használ valamilyen okosotthon megoldást, és további 40 százalék nyitott a használatra, csak drágállja az eszközöket. Emellett a biztonsági aggályok is visszatartják a magyarokat.

A 18-79 éves magyar lakosság harmadának van valamilyen okosotthon eszköze, többségüknek maximum három darab. A kutatás az okosotthoni technológiák közé sorolja azonban az okostévéket is, ami ezzel a legelterjedtebb eszköznek számít, háromnegyedük birtokol internetre csatlakozni képes tévét. A használók negyede robotporszívót, ötöde okosvilágítást, fűtést és/vagy valamilyen biztonságtechnikai eszközt használ, és mint kiderült, a kényelmi szempontok fontosabbak számukra, mint az energiahatékonyság.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Attól még, hogy használ valaki ilyen háztartási megoldást, nem feltétlenül érzi a lakását, házát okosotthonnak: saját megítélés alapján a magyar lakosság 5 százaléka él okosotthonban. A 18-79 éves magyar lakosság 68 százaléka nem használ semmit a kategóriából, még okostévét sem, de 40 százalék nyitott a jövőbeli vásárlással kapcsolatban. Számukra a robotporszívó, a világítás, a fűtés és a tévé a legvonzóbbak, amiket eddig főként magas áruk miatt nem vásároltak meg.

A vásárlásra nyitottak tizedénél, a teljesen elzárkózók ötödénél jelennek meg biztonsági aggályok a hálózatra csatlakoztatható megoldások kapcsán. Az ár mellett tehát fontos visszavető tényező a biztonságossággal kapcsolatos szkepticizmus, a nem használók fele fél a megfigyeléstől és az adatlopástól. Hasonlóan magas arányban vannak azok, akik úgy gondolják, hogy egyszerű átlagemberként nem jelentenek célpontot a kibertámadások elkövetői számára. Harmaduk ért egyet azzal az állítással, hogy hálózaton keresztül átvehetik az irányítást az otthonuk felett és akár bűnözők is behatolhatnának hozzájuk. Ugyanezek a vélemények az okosotthon technológiát használók körében is megjelennek, de sokkal kisebb arányban. A használóknak mindössze negyede gondolja határozottan azt, hogy biztonságban vannak az adatai, vagy hogy betörésbiztosak lennének ezek a rendszerek.

A Reacty Digital 2023. augusztusában végezte kutatását 686 fő bevonásával. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, életkor, iskolai végzettség, valamint régió szerint reprezentálják a 18-79 éves hazai lakosság véleményét.

reacty

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 12:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.