Szerző: Koi Tamás

2024. január 16. 13:40

És azt ismered, amikor Elon Musk és John Deere találkoznak?

A gépesített mezőgazdaság egyfajta titánja a John Deere, mely a mély tradíciók mellett az egyik leghaladóbb gyártó a piacon, az internetre csatlakozó traktorok és más gépeknek köszönhetően. De mi van akkor, ha a szántóföldön nincs internet?

John Deere és Elon Musk persze sosem találkozhattak, hiszen az eredetileg kovácsként dolgozó feltaláló, a nevét viselő mezőgazdasági gépgyártó cég megalapítója 1886-ban elhunyt, ám a szelleme most alighanem elégedetten bólinthat, ha látja, cége nemsokára olyan hálózatba kötött traktorokat és más gépeket fog gyártani, melyek szó szerint a világ végén is képesek csatlakozni az internetre.

A John Deere nem csak az egyik legnagyobb, hanem a leghaladóbb mezőgazdasági gépgyártó is egyben, a traktorjaiban szinte több a high-tech, mint egy Teslában, ami alighanem közrejátszott abban, hogy Elon Musk másik cége, a StarLink adhat internetkapcsolatot a gépeknek, a legeldugottabb szántóföldeken is.

johndeere

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A StarLink és a traktorgyártó megállapodása révén egyes mezőgazdasági gépeket opciós extraként műholdas antennákkal látnak majd el, így azok valós időben küldhetik el a tevékenységükre vonatkozó összes adatot a farmra, illetve fogadhatják a különböző konfigurációs fájlokat, térképfrissítéseket és rendszerszoftver-frissítéseket is akár.

Mielőtt még bárki legyintene, a Wall Street Journal riportja szerint az Egyesült Államokban a mezőgazdasági területek mintegy 30%-án, a John Deere másik nagy piacán, Braziliában pedig a termőföldek 70%-án nincs megfelelő - vagy egyáltalán - vezeték nélküli internetkapcsolat, így egyből oda a mezőgazdasági IoT-kánaán.

A hasonló együttműködések nyélbe ütése a StarLink számára mindenképpen óriási fegyvertényt jelenthet, hiszen a cég a John Deere-hez hasonló vállalati ügyfelek révén jelentős extra bevételt remélhet, ami kell is ahhoz, hogy megvalósuljon Musk álma a Földet körülvevő, 42 ezer StarLink-műholdból álló flottáról.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról