:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 15. 13:30

Lézerrel lövik majd át egymás közt az adatot az Amazon távközlési műhodjai

Jövőre üzembe helyezik az Amazon saját, távközlési műholdjaiból álló flottájának első kontingensét, melyek egyszerre lesznek képesek kommunikálni egymással és a földi állomásokkal.

Műholdakból álló mesh-szerű hálózatként képzeli el az Amazon a Project Kuiper nevű műholdas telekommunikációs hálózatát, mely a SpaceX-e által üzemeltetett StarLink közvetlen versenytársává válhat a jövőben.

A részletekről a napokban tett közzé egy érdekes videót és technológiai háttéranyagot a cég, melyben leírja, hogy az októberben alacsony Föld körüli pályár (Low Earth Orbit, azaz LEO) bocsátott KuiperSat-1 -gyel és KuiperSat-2 -vel végzett tesztek eredményei több mint biztatóak. 

A két tesztműhold egy lézersugár segítségével, optikai adatátviteli kapcsolat létesítésére használható kommunikációs berendezést is vitt magával a start során, mellyel sikerrel létesítettek 100 Gbps sávszélességű duplex kapcsolatot a két műhold között, melyek egymástól 1000 kilométerre álltak LEO-n.

02:16
 

Project Kuiper's optical mesh network in low Earth orbit

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az optical inter-satellite linknek, azaz OISL-nek nevezett rendszer lényege, hogy az adatátvitelt a műholdak közötti közvetlen adatfolyammal gyorsítja fel, így az adatfolyam jóval gyorsabban "átlőhető" (szó szerint) egyik végpontból a másikba, mintha a szárazföldi (vezetékes) hálózatokat kellene ehhez használni - hiszen a fény az űrben gyorsabban halad, mint az üvegszálon keresztül, magyarázza az Amazon.

Azért a lézeroptikai kapcsolat létrehozás két (pláne több) műhold között korántsem triviális feladat, hiszen a Kuiper szatellitek a tervek szerint egymástól nagyjából 2600 km-re helyezkednek majd el.

Ezt a távolságot kell áthidalni úgy, hogy közben az objektumok 25 ezer km/hs sebességgel mozognak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 20:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.