Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 6. 14:00

Hihetetlen, de már 40 éves a Turbo Pascal

Négy évtized telt el, mióta a Pascal megváltoztatta a programozás világát.

A napokban töltötte be negyvenedik életévét a Turbo Pascal, ennyi ideje, hogy megjelent a fejlesztőeszköz első kiadása. A Pascal nyelv alapjait 1968-ban Nicolaus Wirth, a Zürichi Műszaki Egyetem matematikus-tanára fektette le az ALGOL programozási nyelv filozófiájára építve, majd 1970-ben létrehozta a nyelv első fordítóprogramját.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A nyelv gyorsan elterjedt és hamarosan az egyik legnépszerűbb magasszintű programozási nyelvvé vált az egész világon, miután az amerikai Borland nevű cég 1983-ban november 20-án elérhetővé tette a Turbo Pascalt, mely a kódszerkesztő és a fordítóprogram összekapcsolásával, illetve a többi kiegészítéssel kényelmes fejlesztői eszköszt adott a programozók kezébe. Mivel a Turbo Pascal végig a memóriában dolgozva, egyetlen menetben állította elő a futtatható programot, jelentősen felgyorsította a fejlesztői munkát.

A Turbo Pascal hosszú utat tett meg a 7.0-ás verzióig, melyet később a Borland Delphi újabb változatai követtek (4GL). Az első verzió ugyan csak CP/M és DOS rendszereken volt használható, a 2.0-s verzió már megkapta a dinamikus memóriakezelést. A 3.0-ás verzió már képes volt grafikus programok készítésére, míg a 4.0-s kiadással váltak készíthetővé .EXE fájlok, ekkor érkezett a funkciók legördülő menükön keresztül történő elérése is az addigi gyorsbillentyűs megoldás helyett.

Az utolsó kiadás, a Turbo Pascal 7.0 DOS mellett már Windows PC-ken is használható lett, amit követett később a Turbo Pascal for Windows, kifejezetten windowsos alkalmazások fejlesztéséhez.

turbo-pascal

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról