Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 6. 14:00

Hihetetlen, de már 40 éves a Turbo Pascal

Négy évtized telt el, mióta a Pascal megváltoztatta a programozás világát.

A napokban töltötte be negyvenedik életévét a Turbo Pascal, ennyi ideje, hogy megjelent a fejlesztőeszköz első kiadása. A Pascal nyelv alapjait 1968-ban Nicolaus Wirth, a Zürichi Műszaki Egyetem matematikus-tanára fektette le az ALGOL programozási nyelv filozófiájára építve, majd 1970-ben létrehozta a nyelv első fordítóprogramját.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A nyelv gyorsan elterjedt és hamarosan az egyik legnépszerűbb magasszintű programozási nyelvvé vált az egész világon, miután az amerikai Borland nevű cég 1983-ban november 20-án elérhetővé tette a Turbo Pascalt, mely a kódszerkesztő és a fordítóprogram összekapcsolásával, illetve a többi kiegészítéssel kényelmes fejlesztői eszköszt adott a programozók kezébe. Mivel a Turbo Pascal végig a memóriában dolgozva, egyetlen menetben állította elő a futtatható programot, jelentősen felgyorsította a fejlesztői munkát.

A Turbo Pascal hosszú utat tett meg a 7.0-ás verzióig, melyet később a Borland Delphi újabb változatai követtek (4GL). Az első verzió ugyan csak CP/M és DOS rendszereken volt használható, a 2.0-s verzió már megkapta a dinamikus memóriakezelést. A 3.0-ás verzió már képes volt grafikus programok készítésére, míg a 4.0-s kiadással váltak készíthetővé .EXE fájlok, ekkor érkezett a funkciók legördülő menükön keresztül történő elérése is az addigi gyorsbillentyűs megoldás helyett.

Az utolsó kiadás, a Turbo Pascal 7.0 DOS mellett már Windows PC-ken is használható lett, amit követett később a Turbo Pascal for Windows, kifejezetten windowsos alkalmazások fejlesztéséhez.

turbo-pascal

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról