Szerző: Koi Tamás

2023. december 5. 13:08

Szétválasztja a Messengert és az Instagramot a Meta

December közepétől megszűnik annak a lehetősége, hogy a Messenger üzenetküldő platformon keresztül Facebook és Instagram felhasználók egymással cseveghessenek.

Hátra arcot vezényelt a Meta a Messenger üzenetküldő platform egy 2020-ban bevezetett fejlesztését illetően: a cég bejelentette, hogy december közepétől a platform nem lesz alkalmas arra, hogy a cég tulajdonában lévő két közösségi platform, az Instagram és a Facebook felhasználói egymással cseveghessenek rajta.

fb_messenger_instagram

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Bár a döntés hátterét a vállalat nem indokolta, annak hátterében erős vélelem alapján az Európai Unió, illetve annak a digitális térben működő szolgáltatók életét idén alapjaiban befolyásoló új jogszabályi keretrendszere, a Digital Markets Act (DMA) állhat, mely kifejezetten tiltja a szolgáltatások ilyen formán történő összekapcsolását, egymás erősítését.

A december közepi, pontosan meg nem nevezett időpontot követően a Messenger és az Instagram saját üzenetküldője között korábban bonyolított chatek csak olvashatóvá változnak majd, az üzenetküldés mellett értelemszerűen nem működik majd a hanghívás funkció sem, illetve nem láthatják a Messenger és Instagram chat felhasználók egymás online státuszát sem.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról