Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 29. 12:03

A világ legismertebb háttérképe virít a Microsoft idei csúnyapulcsiján

Ki ne akarna egy két lábon járó Windows XP tájkép lenni?

Ez már a hatodik év zsinórban, hogy a Microsoft karácsonyi csúnyapulóvert ad ki, idén a 13 évig támogatott Windows XP operációs rendszer alapértelmezett háttérképe szolgáltatja a mintát, ami a bolygó egyik legismertebb képe. Tavaly az ikonikus Gem Gézán, azaz a Clippy nevű gemkapcson volt a sor, hogy a Microsoft ünnepi ruhadarabján vigyorogjon, előtte pedig az Aknakereső játék, illetve az MS Paint program voltak a szezonális viselet ötletadói.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

És hogy honnan a Microsoft nagy pulcsikultusza? Egyesek szerint egyenesen az alapítótól, Bill Gates-től eredeztethető mindez, aki előszeretettel viseli ingje felett ezt a típusú ruhadarabot, noha ennél rendszerint lényegesen szerényebb és kevésbé figyelemfelhívó mintázattal. 

A Windows XP karácsonyi pulcsik 24 400 forintért vásárolhatók a Microsoft oldaláról, de a cikk írásának pillanatában már csak a nagyobb méretek elérhetőek, és a készlet vélhetően hamar elfogy a korábbi éveket nézve.

bliss-ugly-sweaters-image

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról