:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 10. 14:31

Itt a viselhető okoseszköz, ami elvileg a mobilok utáni nagy dobás lehet

Ruhára csiptethető hangasszisztens, az okoseszközök következő lépcsőfoka, hype – mondanak ezt is-azt is az AI Pin nevű eszközre, ami lényegében egy nagy nyelvi modellre építő kiegészítő, és teljesen új termékkategóriát ígér a fejlesztő Humane szerint.

Több hónapnyi szivárgás után a Humane hivatalosan is lerántotta a leplet az AI Pin nevű viselhető eszközről, amire több cikkben is úgy hivatkoztak, mint arra a mesterséges intelligencia alapú kütyüre, ami idővel leválthatja az okostelefonokat. A 699 dolláros (kb. nettó 250 ezer forintos) terméket egy négyszögletű készülékház, és egy pluszban csatolható, a beépített telep üzemidejét kitoló akkumulátor-csomag alkotja, amit mágnesesen lehet ruhához vagy más felülethez kapcsolni.

Az AI Pin belsejében egy Snapdragon processzor dolgozik (aminek pontos típusát egyelőre nem árulták el), és alapvetően olyan funkciókra képes a beépített szenzoroknak köszönhetően, mint a hangvezérlés, fotózás, illetve egy kisebb beépített 720p-s monokróm lézerprojektor is helyet kapott, amivel kijelző helyett a tenyérre vetíthető ki az információ, ugyanis érintőkijelző helyett a szóbeli kommunikációra épül az egész kütyü működése. Összességében 34 grammot nyom, a szuflát biztosító akkumulátor-csomag pedig további 20 grammot. A 13 megapixeles fotókat egy beépített kamera biztosítja, ami idővel egy szoftveres frissítéssel videókat is tud majd rögzíteni. 

A cég a bemutató során kiemelte, hogy a mikrofon és kamera nincsenek folyamatosan bekapcsolva, és nagy hangsúlyt kap az adatvédelem és a magánszféra. A részletes specifikációkra egyelőre még várni kell.

10:30
 

Humane Ai Pin Launch Video

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Alapvetően eddig még nem is lenne különösebben érdekes a viselhető eszköz, de az AI Pin fejlett algoritmusokat és mesterséges intelligencia modelleket hasznosít, a korábbi nyilatkozatok alapján az OpenAI által fejlesztett GPT-4 nagy nyelvi modellt, és a Humane friss bejelentése szerint a ChatGPT-hez való hozzáférés valóban az eszköz egyik alapvető funkciója.

Az operációs rendszer téren a kifejezetten ehhez az eszközhöz fejlesztett Cosmos, ami automatikusan választja ki a feladathoz leginkább megfelelő mesterségesintelligencia-szolgáltatást. Az érintőkijelző hiányában nincs kezdőképernyő és az okoseszközökön megszokott beállítások sem, az eszköz alapvetően egy hordható LLM-alapú kiegészítő, amit hangvezérelt módon lehet hasznosítani a mindennapokban.

A termékhez tartozik egy havi 24 dolláros szolgáltatás, ami a telefonszámot és hálózati lefedettséget biztosítja a T-Mobile hálózatán keresztül. A Wirednek adott tájékoztatás szerint a Humane 2024 elején kezdi el kiszállítani a megrendelt darabokat egyelőre csak az USA-ban, miután az előrendelés már november 16-án megkezdődik.

Kérdés, hogy a hangzatos ígéretből mekkora siker lesz végül, hiszen nem ritka, hogy egy-egy nagy dobásnak ígérkező termék végül nem teljesíti a fejlesztői várakozásokat, de többen azért is szavaznak bizalmat a Pin AI-nak, mert olyan nagynevű szakemberek dolgoztak rajta, mint az Apple-nél 20 éven át dolgozó, felhasználói felületekre specializálódott Imran Chaudhri. Felesége, Bethany Bongiorno pedig éveken át vezette az iOS fejlesztését, majd miután mindketten távoztak az almás cégtől, megalapították a Humane-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 13:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.