Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 3. 12:41

Újító robotporszívóval állt elő a Google két exmérnöke

A Google két korábbi, Nest termékén is dolgozó mérnöke egy vadiúj megközelítéssel állt elő annak érdekében, hogy a jövő robotporszívói hatékonyabbak legyenek, mindemellett fejlettebb adatvédelmi beállításokat kínáljanak a felhasználóknak.

A Matic névre keresztelt autonóm porszívó újítása, hogy nem térbeli látással, hanem vizuálisan méri fel a tisztítani kívánt környezetet öt RGB-kamera segítségével valós időben történő tájékozódással, így jobb eséllyel tudja kikerülni az eddig problémásnak számító akadályokat, például a hosszúszálú szőnyegeket, kábeleket és szűk helyeket. Külsőre is különbözik az eszköz a megszokott kör alakú porszívóktól, mivel kompakt négyzet formában cirkál a helységekben egy kinyúló szívófejjel.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Mivel a szükséges számítási műveletek az eszközön mennek végbe, így netkapcsolat nélkül, helyben, bármilyen felhőbe történő adattovábbítás nélkül végzi a dolgát. Ez azt jelenti, hogy a vásárlóknak nem kell attól félniük, hogy bármilyen személyes információ elhagyná az otthonukat a porszívón keresztül. A hangszórónak és a mikrofonoknak köszönhetően képes a gesztusvezérlésre is, tehát megérti a felhasználó hangutasításait.

Mehul Nariyawala és Navneet Dalal közel hat éve fejleszti a terméket, amihez a Nest fejlesztése során arcfelismerés és gesztusérzékelés terén szerzett tapasztalataikat hasznosították. A Matic az otthonról készített 3D-s, utcanézetszerű térképet kombinálja a szenzorok lévén megvalósuló gépi látással, így kvázi úgy halad végig a lakáson, mint egy önvezető autó. Képes azonosítani és kategorizálni az egyes objektumokat aszerint, hogy „szennyezett”, „nem szennyezett”, vagy „ismeretlen”, utóbbi két csoportba sorolt akadályokat elkerüli.

A csúcsporszívó természetesen nem olcsó, 1800 dollárért (kb. nettó 654 ezer forint) lesz kapható 2024 márciustól, egyelőre egy jutányosabb árú előrendelést lehet rá leadni a hivatalos weboldalon keresztül.

matic_kiemelt

a címlapról