Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 3. 12:41

Újító robotporszívóval állt elő a Google két exmérnöke

A Google két korábbi, Nest termékén is dolgozó mérnöke egy vadiúj megközelítéssel állt elő annak érdekében, hogy a jövő robotporszívói hatékonyabbak legyenek, mindemellett fejlettebb adatvédelmi beállításokat kínáljanak a felhasználóknak.

A Matic névre keresztelt autonóm porszívó újítása, hogy nem térbeli látással, hanem vizuálisan méri fel a tisztítani kívánt környezetet öt RGB-kamera segítségével valós időben történő tájékozódással, így jobb eséllyel tudja kikerülni az eddig problémásnak számító akadályokat, például a hosszúszálú szőnyegeket, kábeleket és szűk helyeket. Külsőre is különbözik az eszköz a megszokott kör alakú porszívóktól, mivel kompakt négyzet formában cirkál a helységekben egy kinyúló szívófejjel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mivel a szükséges számítási műveletek az eszközön mennek végbe, így netkapcsolat nélkül, helyben, bármilyen felhőbe történő adattovábbítás nélkül végzi a dolgát. Ez azt jelenti, hogy a vásárlóknak nem kell attól félniük, hogy bármilyen személyes információ elhagyná az otthonukat a porszívón keresztül. A hangszórónak és a mikrofonoknak köszönhetően képes a gesztusvezérlésre is, tehát megérti a felhasználó hangutasításait.

Mehul Nariyawala és Navneet Dalal közel hat éve fejleszti a terméket, amihez a Nest fejlesztése során arcfelismerés és gesztusérzékelés terén szerzett tapasztalataikat hasznosították. A Matic az otthonról készített 3D-s, utcanézetszerű térképet kombinálja a szenzorok lévén megvalósuló gépi látással, így kvázi úgy halad végig a lakáson, mint egy önvezető autó. Képes azonosítani és kategorizálni az egyes objektumokat aszerint, hogy „szennyezett”, „nem szennyezett”, vagy „ismeretlen”, utóbbi két csoportba sorolt akadályokat elkerüli.

A csúcsporszívó természetesen nem olcsó, 1800 dollárért (kb. nettó 654 ezer forint) lesz kapható 2024 márciustól, egyelőre egy jutányosabb árú előrendelést lehet rá leadni a hivatalos weboldalon keresztül.

matic_kiemelt

a címlapról