Szerző: Koi Tamás

2023. október 31. 10:02

Nyugdíjba megy a BlackBerryket végleg nyugdíjba küldő cégvezér

Nyugdíjba megy John Chen, a BlackBerry vezérigazgatója, akinek a nevéhez fűződik a cég markáns profilváltása, melynek eredményeként teljesen eltűntek a piacról az egykor ikonikusnak számító BlackBerry-mobilok.

Egyszer minden történet véget ér - ahogy a BlackBerry okostelefonoké, úgy most Jonh Chené, a BlackBerry vezérigazgatójáé is, aki éppen abban játszott tevékeny szerepet, hogy az egykor ikonikus, majd az iPhone-ok elsöprő népszerűsége mellett lassan feledésbe merülő BlackBerryk végleg eltűnjenek a süllyesztőben.

A most 68 éves hongkongi-amerikai Chen éppen tíz éve, 2013 novemberében került a BlackBerry élére, mely akkor még tett egy utolsó próbálkozást arra, hogy harmadik platformként talpon maradjon a QNX-alapú BlackBerry 10 operációs rendszerrel, ám az alkalmazásfejlesztőket nem tudta maga mellé állítani a cég.

jchen

A sikertelen próbálkozást követte nyolc évvel ezelőtt a PRIV nevű QWERTY-érintős hibrid csúszkatelefon piacra dobása, mely egyben a BlackBerry első, Androidot futtató készüléke lett.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A siker azonban itt is elmaradt, ami rövid távon oda vezetett, hogy az anyacég teljesen leállította a hardvergyártást és licenckonstrukcióban adott engedélyt a márka használatára a kínai TCL-nek, mely próbálkozott még néhány nyomógombos okostelefonnal betámadni egy szűk piaci rést, de végül feladta a fősodorral szemben folytatott küzdelmet.

Ezt követően a kanadai Waterlooból irányított BlackBerry kizárólag az eszközmenedzsment-szoftverek és biztonsági platformok (köztük autós fedélzeti rendszerek) fejlesztésére és értékesítésére fókuszált, nemrég pedig bejelentette, hogy két külön cégbe szervezi ki IoT és kiberbiztonsági üzletágát.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról