Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 26. 13:34

A Google még mindig nem tette túl magát a hamburger-emoji ügyön

Az Android 15. születésnapját ünneplő bejegyzésben ismét felmerül a nagy burgermoji-vita.

Az Android 15 éves születésnapja alkalmából a Google blogposztban idézett fel pár emlékezetes esetet az operációs rendszer életútjából, egészen furcsákat is. Úgy tűnik, a keresőcég már soha nem fogja elfelejteni a nagy sajtburger-emoji ügyet, ami annyira fontos kérdéssé vált, hogy még Sundar Pichai vezérigazgató is becsatlakozott a vitába, aki (akkor még) Twitteren biztosította arról a felhasználókat, hogy minden más teendőjét félredobja, amíg nem rendeződik a helyzet.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A 2017-ben kiadott Android 8 (Oreo) megjelenésekor ugyanis a felhasználóknak feltűnt, hogy komoly eltérés van az Apple és Google készletében a sajtburgeres emojik közt – méghozzá az, hogy nem stimmel az összetevők sorrendje. A keresőcég grafikája alapján a sajtnak a húspogácsa alatt a helye, míg az Apple-nél a sajtszelet a húspogácsa tetejére került (ahogy a valóságban is, hogy ráolvadjon a húsra). Emellett komoly kritikát kapott a söröskorsót ábrázoló hangulatjel, ami a valóságtól elrugaszkodottan ábrázolta a sör-hab arányt.

A komoly vitát kiváltó problémákat a Google az Android 8.1-es kiadásával végül javította, így azóta minden a legnagyobb rendben.

androishambi
a felső sorban az eredeti, az alsó sorban a javított emojik

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról