Szerző: Koi Tamás

2023. október 18. 14:41

Balul sült el a Van Gogh Múzeum és a Pokémon együttműködése

Eleinte jó ötletnek tűnt, hogy a festészet egyik legnagyobb alakjaként ismert Vincent van Gogh és a videojáték-kultúra talán legismertebb figurája, Pikachu, illetve a pokémonok bandázzanak, az amszterdami Van Gogh Museum dolgozói számára mégis rémálomhoz vezetett az együttműködés.

Vincent van Gogh festő munkássága során sokat inspirálódott a japán ábrázoló művészet által, a nevét viselő amszterdami múzeum ezért jó ötletnek tartotta, hogy a művészt és a japán popkultúra egyik ikonjának tekintett pokémon-világot, illetve konkrétan Pikachut összehozzák. 

A múzeum Pokémon-kiállítása - melyet az intézmény alapításának ötvenedik évfordulójának tiszteletére hoztak létre - a különböző "edukációs aktivitások" mellett természetesen mint minden rendes kiállítás, egyedi ajándéktárgyakat is kínált a rajongóknak, amit az intézmény ajándékboltjában lehetett megvásárolni - a hétvégéig.

00:23
 

Pokemon Van Gogh Museum Event Ruined by Scalpers?

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az "edukációs aktivitás" része volt, hogy Vincent van Gogh egyik leghíresebb műve, az "Önarckép szürke kalapban" című - ki gondolná? - önarckép mintájára elkészült annak Pikachu-változata, melynek ajándékba hazavihető különböző változataiért (képeslap, falra akasztható másolat stb) komoly tömegjelenetek formálódtak a múzeum ajándékboltjában, míg végül az intézmény közzétette weboldalán, hogy 

látogatók egy kis csoportjának nemkívánatos viselkedése miatt a limitált szériás ajándékok forgalmazása felfüggesztésre kerül a személyzet biztonsága érdekében.

A művész által inspirált Pokémon-festmények ettől függetlenül továbbra is megtekinthetők az amszterdami múzeumban a kiállítás zárásáig, 2024. január 7-ig.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról