Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 20. 14:15

2028-ban jöhet a következő Xbox

Árulkodó dátumot mutattak az amerikai hatóságoknak a redmondiak által benyújtott dokumentumok.

A régóta húzódó telenovella, a Microsoft-Activision felvásárlás kapcsán benyújtott bírósági dokumentumokból nemrég jelentős mennyiségű információ szivárgott ki a redmondi cég jövőbeli terveivel kapcsolatban. Többek közt a cég tavaly tavaszi előrejelzése, miszerint a következő (egyelőre kódnév nélküli) Xbox-konzolt 2028-ban tervezi piacra dobni, hardver terén pedig egy sokkal flexibilisebb megközelítést használnának a fejlesztők.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

CPU terén egy hibrid dizájnt használna a cég, a GPU-t továbbra is az AMD szolgáltatná, és egy neurális feldolgozóegységgel (NPU) a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás ereje is hajtaná a készüléket. Érkezhet a következő generációs ray tracing és a fejlettebb render-optimalizálás.

Az öt év múlva tervezett generációváltás során már hangsúlyosabb szerepet kaphat a felhőalapú játék is, a dokumentumokban vázoltak szerint a konzol egyszerre adna lehetőséget hardveralapú játékra és cloud gamingre, de hogy a gyakorlatban milyen funkciókat és képességeket lehet majd látni, ez még egyelőre erősen a jövő zenéje. A 2028-as céldátum mindenesetre logikusnak tűnik az eddigi gépek életciklusait nézve.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról