:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 11. 10:10

Elhunyt a PowerPoint atyja

Otthonában távozott az élők sorából a 76 éves Dennis Austin, aki 1985 és 1996 közt társalkotóként felelt a PowerPoint irodai szoftverért. A mérnök tüdőrákkal küzdött, mely áttétet képzett az agyába, végül a betegség maga alá gyűrte őt.

Austin számos egyetemen folytatta mérnöki tanulmányait, köztük a Massachusetsi Műszaki Egyetemen (MIT) és a Kaliforniai Egyetemen (UC), mielőtt megkezdte hivatásos szoftverfejlesztői karrierjét. Első komoly munkahelye a Forethought szoftvercég volt, ahol társfejlesztőként felügyelte és vezette a PowerPoint készítését.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A cég 1987-ben dobta piacra a szoftvert, pár hónappal később már felvásárlási ajánlat érkezett a Microsofttól, így a program már több mint három évtizede a redmondi cég irodai szoftvercsomagjának részeként hódította meg a munkaállomásokat. Főleg azért vált népszerűvé, mert könnyedén elkészíthetővé váltak vele az üzleti beszámolók és más meetingek anyagai. 1997-ben már több, mint 4 millió példányt adtak el a szoftverből, aktív felhasználóinak száma a 20 milliót is meghaladta, akkoriban 97 százalék volt piaci részesedése a prezentációs programok piacán.

Austin volt a programért felelős fő fejlesztő 1985 és 1996 közt, egészen nyugdíjba vonulása idejéig. A Washington Post búcsúcikke idézi Robert Gaskins-t, a PowerPoint másik készítőjét, akinek elmondása szerint a fő tervezési ötletek legalább felét Austin találta ki, és ha nem ő tervezi a szoftvert, akkor jó eséllyel később senki nem hall róla.

A 36 éves PowerPoint mindenféle túlzás nélkül a prezentációkészítés legfontosabb szoftvere, mégis vannak, akik ellenségesen viszonyulnak hozzá. Jeff Bezos egyszer úgy nyilatkozott, hogy az Amazonnál teljesen felhagytak PP-prezentációk készítésével, Steve Jobs pedig a Walter Isaacson által írt önéletrajz szerint egyszer úgy fogalmazott: „Akik tudják miről beszélnek, azoknak nincs szükségük PowerPointra”.

dennisaustin

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról