Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 22. 14:40

Kiterjeszti a Meta a kronologikus megjelenítést

Az Instagram és Facebook felületén közzétett sztorik és Reels-videók esetében is lehet már kérni az időrendi listázást, ami elsősorban az új uniós szabályozás miatt vált lehetővé.

Még több opciót kapnak az európai Facebook- és Instagram-felhasználók a Meta tartalomajánló algoritmusainak kikapcsolásához – jelentette be Nick Clegg, a cég globális ügyeiért felelős elnöke. Az uniós instagramozók a Reels és a Stories formátumok mellett a keresésekhez is beállíthatják, hogy a listázott tartalmakat időrendben mutassa a platform, és ne a Meta algoritmusai által előre rangsorolt posztok kerüljenek kiemelésre a szemük elé, ami többek közt a felhasználó korábbi interakciói és érdeklődési köre alapján válogat.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Ez egyben azt jelenti, hogy a két közösségi platformon a netezők csak az általuk követett személyek sztorijait és Reels-videóit láthatják kronologikusan, tehát a legfrissebbtől haladva a legrégebben közzétett tartalmakig. Ugyanez érvényes a keresések során mutatott eredményekre, amiket a rendszer szintén nem szab személyre a korábbi tevékenységek és személyes érdeklődési kör alapján.

A Meta a változtatásokat az uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek (DSA) való megfelelés érdekében vezeti be, ami a nagy online platformokat arra kötelezi, hogy biztosítsanak leiratkozási lehetőséget a személyre szabott ajánlásokról. A felhasználók már most láthatják a kronologikus megjelenítésre vonatkozó beállítást.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról