Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 21. 10:28

4K HDR-ben, kódolatlanul is nézhető az atlétikai vb a Telekomnál

A nagy nézőszámot vonzó sportesemények rendszerint tálcán kínálják az alkalmat a műsorszórók és jogtulajdonosok számára az új technológiák demózására, bemutatására. Így van ez most a budapesti atlétikai világbajnoksággal is.

Bár a budapesti atlétikai világbajnokság minden eddiginél közelebb hozza a magyarokhoz a világ talán legrangosabb atlétikai eseményét, a hazai nézők jelentős többsége továbbra is a tévén keresztül fogja követni az őt érdeklő eseményeket - ami kitűnő üzleti lehetőség nem csak a közvetítési jogokkal rendelkező médiavállalat, hanem az elosztói hálózat üzemeltetője számára is.

03atletikavb

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Jelen esetben az Eurosport csatornákat birtokló Discovery és a Magyar Telekom csapott egymás kezébe a világbajnokság indulása előtt, melynek köszönhetően a távközlési szolgáltató televíziós műsorkínálatában az esemény idejére (tehát augusztus 19-től 27-ig) mindenki számára elérhetővé tették az összes Eurosport-csatornát, ami egyben azt is jelenti, hogy ahol a technikai háttér ehhez adott, a nézők 4K HDR-ben nézhetik a sportközvetítéseket.

Ehhez először is az szükséges, hogy a tévéelőfizetőnél a Telekom androidos vevőegysége (Smartbox) legyen kihelyezve, emellett természetesen a tévének is 4K-képesnek kell lennie (HDCP 2.2 támogatással), illetve a 4K-s adás a sávszélesség-igény miatt kizárólag optikai illetve kábelnetes hálózaton csatlakozó ügyfelek számára érhető el.

A világbajnokságot Magyarországon szintén közvetítő közszolgálati csatorna, az M4 Sport adása továbbra is kizárólag HD-ben nézhető minden platformon, fontos különbség továbbá, hogy az Eurosport esetében mind az archív TV (catch-up TV), mind pedig felvétel és visszajátszás funkció elérhető, míg az M4 Sport esetében a tartalomtulajdonos ezeket nem tette lehetővé.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról