Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 21. 10:28

4K HDR-ben, kódolatlanul is nézhető az atlétikai vb a Telekomnál

A nagy nézőszámot vonzó sportesemények rendszerint tálcán kínálják az alkalmat a műsorszórók és jogtulajdonosok számára az új technológiák demózására, bemutatására. Így van ez most a budapesti atlétikai világbajnoksággal is.

Bár a budapesti atlétikai világbajnokság minden eddiginél közelebb hozza a magyarokhoz a világ talán legrangosabb atlétikai eseményét, a hazai nézők jelentős többsége továbbra is a tévén keresztül fogja követni az őt érdeklő eseményeket - ami kitűnő üzleti lehetőség nem csak a közvetítési jogokkal rendelkező médiavállalat, hanem az elosztói hálózat üzemeltetője számára is.

03atletikavb

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Jelen esetben az Eurosport csatornákat birtokló Discovery és a Magyar Telekom csapott egymás kezébe a világbajnokság indulása előtt, melynek köszönhetően a távközlési szolgáltató televíziós műsorkínálatában az esemény idejére (tehát augusztus 19-től 27-ig) mindenki számára elérhetővé tették az összes Eurosport-csatornát, ami egyben azt is jelenti, hogy ahol a technikai háttér ehhez adott, a nézők 4K HDR-ben nézhetik a sportközvetítéseket.

Ehhez először is az szükséges, hogy a tévéelőfizetőnél a Telekom androidos vevőegysége (Smartbox) legyen kihelyezve, emellett természetesen a tévének is 4K-képesnek kell lennie (HDCP 2.2 támogatással), illetve a 4K-s adás a sávszélesség-igény miatt kizárólag optikai illetve kábelnetes hálózaton csatlakozó ügyfelek számára érhető el.

A világbajnokságot Magyarországon szintén közvetítő közszolgálati csatorna, az M4 Sport adása továbbra is kizárólag HD-ben nézhető minden platformon, fontos különbség továbbá, hogy az Eurosport esetében mind az archív TV (catch-up TV), mind pedig felvétel és visszajátszás funkció elérhető, míg az M4 Sport esetében a tartalomtulajdonos ezeket nem tette lehetővé.

a címlapról