:

Szerző: Koi Tamás

2023. július 6. 11:42

2023 a (kínai) Linux éve

Ahogy Kína folyamatosan igyekszik függetleníteni magát az amerikai technológiától, úgy jelennek meg sorra az ázsiai ország saját fejlesztésű, vagy részben saját fejlesztésű megoldásai. Most például az első, házon belül fejlesztett, asztali gépeken futó operációs rendszer.

Kína az évek során megtapasztalhatta, milyen - jórészt kényszerből - házon belül fejlesztett technológiai megoldásokra támaszkodni olyan területeken, melyeknél korábban mondjuk úgy, kevés tapasztalattal rendelkezett. Ilyen egyebek mellett a chipgyártás vagy újabban az operációs rendszerek fejlesztése.

01:05
 

China's 1st open-source desktop OS OpenKylin released

Még több videó

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Mai hír, hogy a mobilos Harmony OS után elkészült az első, teljes mértékben kínai fejlesztői közösség által készített, asztali gépeken futó operációs rendszer, az OpenKylin 1.0-s verziója. A linuxalapú megoldás tető alá hozásában az állami média jelentése szerint mintegy négyezer fejlesztő vett részt, illetve több állami szervezet és helyi cég is hozzájárult a munkálatokhoz.

Az OpenKylint elsősorban olyan stratégiai szektorokban használják majd, mint az űrkutatás, a pénzügy vagy éppen az energetika - hívja fel a figyelmet a riport.

A Windows kiváltására ezzel együtt több mint egytucatnyi kínai szoftvercég tett már, illetve tesz jelenleg is komoly erőfeszítéseket, nem véletlenül. Iparági felmérések szerint az operációs rendszerek kínai piaca tavaly elérte a 15,5 milliárd kínai jüant, azaz átszámítva nagyjából a 2,1 milliárd dolláros értéket.

Via Reuters.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 19:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.