:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 23. 11:06

Windows alá is megjött a DuckDuckGo böngésző

Az adatvédelmi fókuszú szoftver évek óta elérhető mobilon, de a mesterségesintelligencia-alapú saját fejlesztés nyomán most számítógépekre is érkezik, így minden meghatározó platformon használatba vehetik az internetezők.

Az adatvédelmi megközelítésű DuckDuckGo böngésző Windows operációs rendszert futtató eszközökre is letölthetővé vált nyilvános béta verzióban, miután a cég kilenc hónapja első körben a Mac-felhasználók körében kezdte el bevezetni az addig csak mobilplatformon elérhető szoftvert. A program első indításakor az internetezők importálhatják a könyvjelzőzött oldalakat, mentett jelszavakat más böngészőkből, vagy jelszókezelőkből. A bővítmények támogatása valamikor a közeljövőben érkezhet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A DuckDuckGo kapott egy saját jelszókezelőt, ami képes automatikusan kitölteni a jelszómezőt a weboldalakra való bejelentkezések során, illetve új, erős jelszókombinációkat is ajánl az új regisztrációk készítése közben. Automatikusan blokkolja a felhasználó aktivitásáról információkat gyűjtő invazív nyomkövetőket még a betöltődésük előtt, amit a reklámblokkolók alternatívájaként fejlesztett ki a cég - ezáltal a Google Chrome-nál 60 százalékkal kevesebb adatot fogyaszt a szoftver.

Elérhető emellett a Duck Player nevű beépített videólejátszó, amivel a YouTube-videók nézése közben akcióba lépő nyomkövetők iktathatók ki, illetve bár a böngésző naplózza a megtekintett videókat, azok mégsem járulnak hozzá a személyreszabott ajánlásokhoz, vagy a YouTube hirdetésekhez. 

A WebView2-alapú böngésző további natív funkciói közé tartozik a cookie-tájlkoztató felugró ablakok kezelése, amely automatikusan kiválasztja a privát beállításokat, és elrejti az „Elfogadom” üzenetet a hozzájárulást kérő ablakokon, illetve adott egy „vészgomb" is, amely azonnal bezárja az összes lapot és törli a webhelyek adatait.

Az indulás egybeesik a DuckDuckGo mesterségesintelligencia-alapú fejlesztése, a DuckAssist bétájának bejelentésével, ami a felhasználó egyszerű keresési lekérdezéseire ad gyors válaszokat, A funkció az OpenAI és az Anthropic, az egykori OpenAI-alkalmazottak által alapított mesterséges intelligencia startup természetes nyelvi technológiájára támaszkodik, a funkció a válaszok generálásához a webhelyek tartalmait indexeli, amit a Wikipédiáról és más hivatkozási pontokról származó információkkal kombinál.

duckduckgo-windows

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 22:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.